BANCI | Analiza

In ce banca ne tinem banii: Alpha Bank?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-16 01:03

Criza din Cipru a creat precedentul utilizarii depozitelor negarantate pentru salvarea bancilor falimentare, dupa ce la inceput a existat propunerea de a se utiliza si o parte din cele sub 100.000 de euro, plafonul garantat la nivel european. Fapt care a starnit neliniste printre deponentii din toata Europa, mai ales ca aceasta masura ar putea fi consfintita printr-un regulament la nivel comunitar, asadar s-ar putea aplica si in alte tari.

Acesta este motivul pentru care Bancherul.ro lanseaza un serial in care va analiza principalii indicatori de sanatate a bancilor din Romania, in ordine alfabetica, cu scopul de a face mai transparente informatiile despre banci.

Incepem, in ordine alfabetica, cu Alpha Bank. Am solicitat bancii informatii cu privire la solvabilitate, la rating (daca exista), la rata creditelor neperformante si la profitabilitatea acesteia, insa tot ce ni s-a oferit a fost un link catre rezultatele publicate de banca-mama din  Grecia.

De aici aflam ca Alpha Bank Romania a avut in 2012 pierderi de aproape 22 milioane euro, in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante a fost de 13,8%, cu mult sub media sistemului, de 18%. In 2011, Alpha Bank avea un profit de 6,7 milioane euro.

In privinta ratei de adecvare a capitalului, exista date doar pentru anul 2011, aceasta fiind de 16,17%, peste nivelul mediu comunicat de BNR, de 14%.

La finalul lui 2011, Alpha Bank avea o expunere totala in Romania in valoare de 4,5 miliarde de euro, dintre care o pondere de 320 milioane era acoperita de colateral financiar iar 200 de milioane cu garantii, o valoare de 300 de milioane fiind reprezentata de garantiile imobilare. Creditele cu intarzieri la rambursare se ridicau la putin peste 300 milioane euro.

Banca a trecut in 2011 printr-un puternic proces de dezintermediere, reducandu-si activele de la 5 la 3,9 miliarde euro.

Alpha Bank plateste in prezent clientilor o dobanda medie de pana la 6,45% pe an la depozitele in lei (Alpha Progressive) si de 4,65% la cele in euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii