In ce banca ne tinem banii: Alpha Bank?

Autor:

Bancherul.ro
2013-04-16 01:03

Criza din Cipru a creat precedentul utilizarii depozitelor negarantate pentru salvarea bancilor falimentare, dupa ce la inceput a existat propunerea de a se utiliza si o parte din cele sub 100.000 de euro, plafonul garantat la nivel european. Fapt care a starnit neliniste printre deponentii din toata Europa, mai ales ca aceasta masura ar putea fi consfintita printr-un regulament la nivel comunitar, asadar s-ar putea aplica si in alte tari.

Acesta este motivul pentru care Bancherul.ro lanseaza un serial in care va analiza principalii indicatori de sanatate a bancilor din Romania, in ordine alfabetica, cu scopul de a face mai transparente informatiile despre banci.

Incepem, in ordine alfabetica, cu Alpha Bank. Am solicitat bancii informatii cu privire la solvabilitate, la rating (daca exista), la rata creditelor neperformante si la profitabilitatea acesteia, insa tot ce ni s-a oferit a fost un link catre rezultatele publicate de banca-mama din  Grecia.

De aici aflam ca Alpha Bank Romania a avut in 2012 pierderi de aproape 22 milioane euro, in ciuda faptului ca rata creditelor neperformante a fost de 13,8%, cu mult sub media sistemului, de 18%. In 2011, Alpha Bank avea un profit de 6,7 milioane euro.

In privinta ratei de adecvare a capitalului, exista date doar pentru anul 2011, aceasta fiind de 16,17%, peste nivelul mediu comunicat de BNR, de 14%.

La finalul lui 2011, Alpha Bank avea o expunere totala in Romania in valoare de 4,5 miliarde de euro, dintre care o pondere de 320 milioane era acoperita de colateral financiar iar 200 de milioane cu garantii, o valoare de 300 de milioane fiind reprezentata de garantiile imobilare. Creditele cu intarzieri la rambursare se ridicau la putin peste 300 milioane euro.

Banca a trecut in 2011 printr-un puternic proces de dezintermediere, reducandu-si activele de la 5 la 3,9 miliarde euro.

Alpha Bank plateste in prezent clientilor o dobanda medie de pana la 6,45% pe an la depozitele in lei (Alpha Progressive) si de 4,65% la cele in euro.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii