Cazul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank (SVB), cu active mai mari decat tot sistemul bancar romanesc, a readus in discutie problema garantarii depozitelor in banci.
Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) a anuntat ca are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment, ceea ce a starnit nedumeriri din partea cititorilor, care s-au intrebat daca nu cumva vor avea de asteptat destul de mult pana se va pronunta falimentul unei banci, inainte sa-si vada din nou banii tinuti in banca.
Lucrurile stau, de fapt, altfel, iar despagubirile (compensatiile) se acorda intr-un interval mult mai scurt.
Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci “in cazul in care depozitele devin indisponibile”, conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor.
“In cazul în care depozitele constituite la o instituţie de credit participantă devin indisponibile, schemele de garantare a depozitelor asigură plata compensaţiilor, în limita plafonului de acoperire”, arata legea.
Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru.
“depozit indisponibil – depozit datorat şi exigibil care nu a fost plătit potrivit condiţiilor legale şi contractuale aplicabile de către o instituţie de credit”, spune legea.
“Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile”, conform legii.
Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile, astfel: in 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile, in maxim 5 zile.
In concluzie, termenul maxim legal in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Adica in maxim 7 zile BNR trebuie sa declare depozitele indisponibile, iar FGDB are la dispozitie alte 7 zile sa-i despagubeasca deponentii.
Cititorul si-a pus si problema daca banca nu anunta BNR ca este in incapacitate de plata. Este posibil acest scenariu, dar nu poate dura mult, din doua motive:
a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate;
b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara, este ceea ce duce la caderea unei banci.
Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce este imposibil.
Vezi aici alte raspunsuri la intrebari frecvente privind garantarea depozitelor bancare.
Vfr Invest, cu adresa de internet vfr-invest.online (vezi foto) este o inselaciune, nu este o platforma de investitii reale. Pe aceasta pagina de internet sunteti pacalita, prin intermediul unei aplicatii false, ca... detalii
Bugetul general consolidat cuprinde toate bugetele din sistemul bugetar de stat, definite ca atare prin acte legislative. El include: bugetul de stat; bugetul centralizat al unităților administrativ-teritoriale; bugetul asigurărilor sociale de stat; bugetul asigurărilor pentru șomaj; Fondul național unic de asigurări sociale sănătate; bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii etc. Simplificat, la bugetul de stat propriu-zis și al instituțiilor publice se adaugă gestiunea banilor pe plan local și cea pe funcții de bază, precum sănătatea, pensiile și șomajul. Ca ordin de mărime, veniturile la bugetul de stat reprezintă, de fapt, cam jumătate din sumele încasate per total iar cele locale și pentru pensii se apropie de câte un sfert din total. Concret, iată cum arata situația banilor gestionați de stat după primele 11 luni din 2024: Se poate observa că, în... detalii
Dupa sustinerea criptomonedelor de Donald Trump in America, monedele virtuale sunt promovate acum pe Facebook si de un important influencer, vedeta TV Dan Negru: „Porsche-ul lui David Popovici mi-a amintit... detalii
Brua.ro este un site activ in prezent, prin care se deruleaza inselaciuni cu investitii in cunoscutul proiect BRUA al Transgaz pentru transportul gazelor. Pe acest site (vezi foto) sunt atrase... detalii