Impactul primei implementari a IFRS 9 la BRD

Autor:

Bancherul.ro
2018-03-27 17:50

BRD a implementat noile standarde de contabilitate IFRS 9 de la inceputul lui 2018, dupa ce banca a utilizat anul precedent standardele IAS 39. Impactul a fost atat de natura financiara, prin inregistrarea unor provizioane suplimentare, dar a determinat si o aliniere comerciala in privinta evaluarii pricing-ului, a strategiei si apetitului la risc.

Impactul financiar consta in cresterea provizioanelor cu 61.5 M RON comparativ cu IAS 39 (199.7 M RON crestere a provizioanelor bilantiere si 138.2 M RON scadere a provizioanelor extrabilantiere), conform situatiilor financiare publicate de BRD.

Clasificarea si masurarea

Data initiala de implementare a IFRS 9 pentru BRD a fost 01.01.2018. Anul 2017 a fost finalizat conform standardelor IAS 39. Diferenta dintre cele doua stocuri de provizioane este contabilizata direct in capitalurile proprii. La data de implementarii aceasta diferenta este de ~61.5 M RON.

Principiile de depreciere

BRD utilizeaza conceptul de depreciere conform definitiei ABE in vigoare. Toate curbele PD utilizate ca parametri in calculul pierderilor de credit asteptate au fost calibrate aplicand retroactiv la nivelul portofoliului definitia ABE, pentru a asigura consistenta notiunii de depreciere la momentul calibrarii. Definitia deprecierii nu a fost schimbata odata cu modificarea standardului IFRS 9.

Stabilirea Stadiilor

Migrarea intre stadii se bazeaza pe aplicarea unor praguri relative si absolute.

Criteriul relativ ce declanseaza migrarea de la Stadiul 1 la Stadiul 2 este deteriorarea semnificativa a riscului de credit (SICR) intre data originarii si data de raportare a evaluarii riscului facilitatii, exprimata in crestere relativa a probabilitatii de nerambursare.

Pentru a determina daca deteriorarea riscului de credit este semnificativa, BRD a verificat daca valoarea PD-ului la momentul raportarii inregistra valori cel putin duble fata de momentul originarii creditului. Ca termen de comparatie s-a utilizat valoarea PD pe toata durata de viata a creditului.

Criteriul absolut include ratingurile sensibile din scala de notare a clientelei Non-Retail si ratingurile sensibile din scala modelului comportamental aferent portfoliului Retail.

Numarul de zile de intarziere de peste 30 de zile reprezinta un criteriu de migrare in Stadiul 2 comun ambelor portofolii de clienti (Retail si Non-Retail).

Aplicarea IFRS 9 va declansa o aliniere comerciala din partea BRD:

 Evaluarea pricing-ului utilizand principiile IFRS 9 aferente pierderilor de credit asteptate;

 Strategia, Declaratia privind apetitul la risc, Testarea in conditii de criza si Planificarea adecvarii capitalului au fost aliniate cu principiile IFRS 9;

 Modelele bugetare s-au aliniat pentru a include elemente aferente modelului IFRS 9.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii