BANCI | Stirea Zilei

Horia Manda negociaza cu Ilie Carabulea cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Carpatica, urmata de fuziunea acesteia cu Nextebank; tranzactia inca nu a avut loc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-24 22:03

Horia Manda (foto), presedintele Consiliului de Administratie al Nextebank si seful Axxcess Capital, care administreaza fondul de investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), negociaza cu Ilie Carabulea, aflat in inchisoare, preluarea pachetului majoritar al bancii Carpatica, inainte ca actionarii minoritari ai Carpatica sa aprobe o fuziune intre cele doua banci, in urma careia Nextebank va deveni actionarul majoritar al noii banci. Reprezentantii Axxces Capital spun ca pana in prezent tranzactia nu a avut loc.

Carpatica a publicat noua oferta de fuziune cu Nextebank (vezi in Fisiere oferta de fuziune), ce va fi supusa aprobarii in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 18 iunie. In oferta ferma de fuziune de la Nextebank se arata urmatoarele: “Desi suntem, de asemenea, interesati in achizitionarea directa de la domnul Carabulea si grupul sau de actionari care detine aproximativ 57% din actiunile Bancii Carpatica, independent de aceasta potentiala tranzactie cu domnul Carabulea, propunem fuziunea prin absorbtie, in care Nextebank va fi absorbita de Banca Carpatica, pastrand numele si sediul Bancii Carpatica...”.

Reprezentantii Axxcess Capital au declarat, pentru Bancherul.ro, ca “pana in prezent nu a avut loc o astfel de tranzactie. Fiind vorba despre o companie publica, orice astfel de tranzactie ar fi comunicata in piata.

In cazul in care Carabulea nu bate palma cu Manda inainte de 18 iunie, cand are loc AGEA, exista riscul ca cele 40% din actiunile BCC detinute de Carabulea, care este si patronul Atlassib, sa fie diluate pana la mai putin de 20%, daca actionarii minoritari ai Carpatica vor vota diminuarea capitalului bancii in vederea acoperirii pierderilor de anul trecut.

Chiar si in aceasta situatie, Horia Manda este dispus sa preia cele 20% din actiunile cu care va ramane Carabulea, se mai precizeaza in oferta: “Ca raspuns la constrangerile actuale privind structura actionariatului Bancii Carpatica, tranzactia propusa ar putea avea in vedere o etapa separata prin care Nextebank va achizitiona actiuni de la domnul Carabulea reprezentand 20% din capitalul social complet diluat al Bancii Carpatica.

Daca tranzactia de vanzare primeste toate aprobarile necesare, estimam sa ajungem la un acord cu caracter obligatoriu si sa finalizam tranzactia de vanzare inainte de momentul aprobarii proiectului de fuziune de catre Banca Carpatica, pentru a se asigura ca proiectul de fuziune incorporeaza rezultatele relevante ale vanzarii”.

Nextebank va avea pachetul de control la Carpatica dupa fuziune

Nextebank va deveni actionarul majoritar al noii banci rezultate in urma fuziunii, cu o pondere de 54,5% din actiuni (fara actiunile lui Carabulea), fata de oferta de anul trecut, in urma careia Nextebank urma sa detina un pachet de control de numai 45% din capitalul noii banci.

"In urma realizarii fuziunii, se va avea in vedere faptul ca noua structura a actionariatului va include EEAF Financial Services BV ca actionar semnificativ in Banca Carpatica fuzionata, cu o detinere de cel putin 54,5%", se arata in oferta.

Pe baza estimarilor preliminare, anticipam ca, la finalizarea fuziunii, Banca Carpatica fuzionata va avea o baza de active puternica de aproximativ 70 de milioane de euro.

Oferta ferma de fuziune prevede o paritate a valorilor juste ale celor doua banci de 1 la 0,8 in favoarea Nextebank, ceea ce inseamna ca valoarea justa a Nextebank, de 168 milioane lei, este mai mare cu 20% decat cea a Carpatica, de 135 milioane lei.

Cele doua valori juste reprezinta o anumita pondere din capitalurile proprii detinte de cele doua banci, respectiv 60% din capitalul Carpatica, de 223 milioane lei, si 73% din capitalul Nextebank, de 229 milioane lei.

Carpatica avea la finalul lui 2014 active de 3,25 miliarde lei, de trei ori mai mari decat ale Nextebank, de 1 miliard de lei.

In oferta ferma de fuziune transmisa de Nextebank se spune ca “valorile propuse reflecta constatarile si intelegerea din evaluarile financiare, ale taxelor, IT si resurse umane, si juridice si evaluarilor efectuate de consultantul independent contractat la data de 31 mai 2014 de ambele banci, impreuna cu evaluarea privind evenimentele ulterioare pana in prezent, inclusiv informatiile publice publicate privind cele mai recente rezultate financiare auditate la 31 decembrie 2014.”

Calendarul tranzactiei

"Avem in vedere urmatorul calendar pentru tranzactia propusa", se mai arata in oferta:

1. Aprobarea de catre Adunarea Generala a Actionarilor Bancii Carpatica a termenilor si conditiilor ofertei ferme revizuite actualizate 20 iunie 2015

2. Raspunsul Bancii Carpatica la oferta ferma revizuita actualizata 25 iunie 2015

3. Finalizarea procesului de Due Diligence de confimare 15 august 2015

4. Finalizarea documentatiei proiectului de fuziune 25 august 2015

5. Aprobarea Directoratului/Consiliului de Administratie al proiectului de fuziune 10 sept. 2015

6. Depunerea Bancii Carpatica si a Nextebank catre Consiliul Concurentei a cererii de aprobare a fuziunii 15 sept. 2015

7. Depunerea la Registrul Comertului a proiectului de fuziune spre publicare 15 sept.2015

8. Depunerea dosarului privind fuziunea la Banca Nationala a Romaniei 20 sept. 2015

9. Aprobarea actionarilor a proiectului de fuziune de catre fiecare banca 30 oct. 2015

10. Aprobarea fuziunii de catre Banca Nationala a Romaniei 15 Nov.2015

11. Aprobarea fuziunii de catre Tribunal / Data fuziunii 30 Dec. 2015

Conditiile ofertei ferme reviziute actualizate

Aceasta oferta ferma revizuita actualizata este conditionata de urmatoarele:

i) Aprobarea de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor Bancii Carpatica convocata in 18 iunie 2015, 10:00 a.m. in Sibiu a unui auditor al Bancii, cu experienta de renume si acceptat de Banca Nationala a Romaniei;

ii) Aprobarea de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancii Carpatica convocata in 18 iunie 2015, 11:00 a.m. in Sibiu a propunerii privind reducerea capitalului social cu suma de 204,491,908.30 lei prin anularea unui numar de 2,044,919,083 actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei / actiune;

iii) Respingerea de catre Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Bancii Carpatica convocata in 18 iunie 2015, 11:00 a.m. in Sibiu a propunerii privind majorarea capitalului social cu suma de 110,137,141.10 lei;

iv) Emiterea de catre un expert/evaluator ANEVAR catre Banca Carpatica a unui raport de evaluare actualizat in ceea ce priveste activele reposedate pana la 20 iunie 2015, in conditiile asumate de Directoratul Bancii Carpatica in documentele suport pentru sedinta actionarilor ce a avut loc in data de 28 aprilie 2015.

v) Fiecare dintre cele doua banci este de acord ca nu va avea nici o initiativa, derula nici o actiune pentru a solicita, initia, incuraja sau asista la prezentarea oricarei propuneri, negocieri sau oferta de la orice persoana sau entitate, alta decat cealalta Banca referitoare la:
(i) emiterea oricaror instrumente de capital de catre Banca, sau
(ii) contractarea de catre Banca a oricaror imprumuturi subordonate sau alte titluri de creanta cu
(x) caracteristici de capital, care ar permite orice sume in temeiul acestuia pentru a fi incluse in fondurile proprii in conformitate cu regulamentele BNR, sau
(y ) Caracteristici de conversie a capitalului, sau
(iii) vanzarea, sau alta cedare a Bancii sau a oricarei parti materiale a activelor Bancii, fiind inteles ca aprobarea/executia unei astfel de tranzactii, inclusiv, fara a se limita la, o majorare a capitalulu social, initiat/implementat incepand cu data prezentei oferte ferme revizuite si actualizate si pana la data de finalizare a tranzactiei propuse, este incompatibila cu derularea fuziunii descrise in aceasta oferta ferma revizuita actualizata si, prin urmare, aceasta oferta ferma revizuita actualizata va fi imediat invalidata.

Comentarii

geo
coment
Haideti, domnu' Parvu ... pe cand o analiza detaliata a eshekului RIB?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii