Horia Ciorcila si Nicu Cinteza au facut o afacere extrem de profitabila: pretul real al tranzactiei Banca Transilvania-Volksbank este de doar 180 milioane euro, adica 6% din valoarea activelor preluate, de 2,8 miliarde euro

Autor:

Bancherul.ro
2015-04-08 00:04

Ecuatia afacerii preluarii Volksbank de catre Banca Transilvania este urmatoarea, conform datelor prezentate de banca din Cluj: la finalul lui 2014, Volksbank detinea resurse lichide sub forma de capital social de 713 milioane lei, ajustat cu pierderea de 1,9 miliarde lei din 2014, o linie de finantare de la banca-mama din Austria de 4,069 miliarde lei si un credit subordonat de 723 milioane lei, in total 5,515 miliarde lei, echivalentul a 1,2 miliarde euro.

Cum a fost vorba de o tranzactie de tip “fire sale”, in care vanzatorii erau cu spatele la zid (ceea ce nu s-ar putea spune, dupa zambetul lui Michael Mendel, presedintele Consiliului de Supraveghere al Volksbank Romania – in stanga, alaturi de Ciorcila), asadar dispusi sa vanda banca in pierdere numai sa scape de belea, creierul din spatele tranzactiei, Nicu Cinteza, seful supravegherii bancilor din BNR, impreuna cu mogulul Horia Ciorcila, seful BT, au negociat dur (firmele de care auziti in presa ca sunt implicate in tranzactiile de fuziuni/achizitii sunt doar niste papusi in décor, in aceste cazuri).

In aceste conditii, cei doi i-au pus pe austrieci sa converteasca in capital intregul imprumut subordonat acordat Volksbank Romania, de 723 milioane lei, plus o parte din finantarea aflata la dispozitia subsidiarei romanesti, echivalentul a 341,5 milioane CHF. Capitalul Volksbank a fost majorat asadar in primul trimestru al acestui an cu echivalentul a 2,082 miliarde lei, de la nivelul de 713 milioane lei de la finalul lui 2014, ajungand la un total de 2,795 miliarde lei.

Romanii au facut insa si o concesie: rascumpararea unei linii de finantare primita de Volksbank de la banca-mama din Austria in valoare de 2,857 miliare lei (aproximativ 630 milioane euro), bani rambursati astazi austriecilor.

In total, asadar, austriecii au platit 2,082 miliarde lei (475 milioane euro) pentru majorarile de capital la Volksbank, iar in schimb Banca Transilvania a rambursat o linie de finantare de 630 milioane euro. Ceea ce inseamna ca valoarea neta a tranzactiei ar fi de 155 milioane euro (680 milioane lei).

La aceasta se adauga pretul oficial al tranzactiei anuntat de BT, respectiv suma de 81 milioane euro, aferenta achizitiei procentului de 100% din capitalul Volksbank, din care au fost transferati bancii austriece doar 23 milioane euro, intrucat 58 milioane euro au fost pusi intr-un cont tip escrow, “in vederea acoperirii viitoarelor riscuri certe ce ar putea aparea pe o perioada de un an.” Cu alte cuvinte, BT si-a asigurat, cel putin partial, si pierderile ce vor aparea in urma preluarii portofoliului problematic de credite in franci elvetieni al Volksbank.

[1]

Asadar, BT a platit in total 653 de milioane de euro pentru tranzactia cu Volksbank (fara a lua in calcul acel cont escrow care este destinat acoperirii unor pierderi care ar reveni tot BT), beneficiind in schimb de fonduri suplimentare de la austrieci prin majorari de capital in valoare de 2,082 miliarde lei (475 milioane euro), ceea ce inseamna ca valoarea neta a tranzactiei se ridica la aproximativ 180 milioane euro.

BT a preluat de la Volksbank active in valoare de 2,8 miliarde euro (12,3 miliarde lei), ceea ce inseamna ca pretul net platit reprezinta doar 6% din valoarea acestora. Daca am face calculul in functie de pretul intreg platit de BT, adica 653 milioane euro, acesta suma ar reprezenta 23% din valoarea activelor Volksbank.

Inainte de semnarea tranzactiei, austriecii aveau lichiditati in Volksbank sub forma de finantari si credite subordonate in valoare de 4,792 miliarde lei, la care s-a adaugat un capital social de 2,8 miliarde lei, ajustat la 713 milioane lei dupa pierderile de 1,9 miliarde lei din 2014.

Ceea ce inseamna ca dupa negocierea cu BNR si BT, austriecii au mai ramas doar cu creditul subordonat de 2,857 miliarde lei (630 milioane euro).

Cum au reusit Cinteza si Ciorcila sa-i convinga pe austrieci sa primeasca atat de putin in schimbul Volksbank?

Probabil spunandu-le ca lasa in urma lor o bomba foarte periculoasa: activele de 2,8 miliarde euro, din care credite de 1,7 miliarde euro (7,677 miliarde lei), din care o treime in franci elvetieni. La care se adauga o banca ineficienta, cu un raport costuri/venituri de 78%, fata de doar 41% la BT.

Bomba care in 2014 a produs pierderi nete de nu mai putin de 2,6 miliarde lei, acoperite insa din capitalul Volksbank disponibil anul trecut, de 2,8 miliarde lei, ajustat astfel la doar 713 milioane lei la finalul lui 2014.

BT a folosit o parte din noul capital in valoare de 2,795 miliarde lei atras in primul trimestru din acest an de la austrieci, respectiv 890 milioane lei, pentru constituirea de provizioane suplimentare, astfel ca Volksbank a ramas cu un capital de 1,9 miliarde lei la finalul tranzactiei.

In plus, daca ne uitam la volumul de provizioane constituit de Volksbank la finalul lui 2014, acesta este urias: 2 miliarde de lei, la credite de 7,6 miliarde lei, din care doar 9% sunt neperformante, conform datelor publicate de BT.

Se pune intrebarea: cate pierderi ar mai putea produce Volksbank in continuare Bancii Transilvania?

Volksbank a avut profit operational de 102 milioane lei in 2014, inainte de constituirea provizioanelor, ceea ce inseamna ca nu este exclus ca in acest an banca sa-si reduca substantial pierderile sau chiar sa obtina profit.

Sa nu uitam insa de oferta facuta de BT clientilor Volksbank, care prevede eliminarea comsionului de risc, reprezentand 30% din rata lunara la un credit, plus un discount de 22% in cazul conversiei creditelor din franci in lei, ceea ce inseamna si diminuarea substantiala a veniturilor din dobanzi.

Volksbank a avut in 2014 un venit net din dobanzi (diferenta dintre dobanzile incasate pentru credite si cele platite pentru depozite) de 267 milioane lei, la care s-au adaugat venituri din comisioane de doar 27 milioane lei, venitul operational fiind in total de 333 milioane lei. Cheltuielile s-au ridicat la 232 milioane lei, astfel ca rezultatul operational a fost de 102 milioane lei.

In scenariul reducerii cu o treime a veniturilor din dobanzi (desi doar 30% din totalul creditelor Volksbank sunt in CHF, banca a anuntat ca anuleaza comisionul de risc si la creditele in euro si lei), la 180 milioane lei, atunci venitul operational total s-ar ridica la 200 milioane lei, sub nivelul cheltuielilor. Ceea ce inseamna ca BT va fi obligata sa treaca la un program de restructurare a Volksbank daca vrea sa-si reduca pierderile.

BT urca pe locul 2 in topul bancilor, inaintea BRD

Sa nu uitam ca o tranzactie nu este facuta doar din cifre, ci si din oameni, adica angajatii Volksbank, precum si resursele din dotare: Volksbank are 1375 de angajati care lucreaza in sediul central din Bucuresti in Pipera si in cele 135 de unitati teritoriale care deservesc in total 180.000 de clienti.

Volksbank dispune de active totale de 12,3 miliarde lei, care se adauga in urma preluarii celor 35,6 miliarde lei ale BT, astfel ca banca din Cluj va ajunge la active totale de aproape 48 miliarde lei, urcand pe locul doi in topul bancilor, dupa BCR, inaintea BRD, care a ramas cu 45,1 miliarde lei la finalul lui 2014 .

Comentarii

De la: DanSubiect:

Atentie la asigurari

Comentariu:

Mda, ramanae de vazut daca respectivului i s-a spus de catre cei de la Raiffeisen, care i-au vandut produsul, ce inseamna exact "valoare de rascumparare 0 inainte de 3 ani". Cei de la Metropolitan nu cred ca au vreo vina in cazul de fata, fiindca nu au vandut ei produsul. Pentru ca, altfel, au destule bube in cap, refuzand sa despagubeasca sute de dosare de asigurare aferente unor credite bancare, pe motive doar de ei stiute. In treacat fie spus, asta va fi urmatorul mare scandal pe piata financiara. Va implica societatile de asigurari lacome, care si-au pus incet, dar sigur, bancile in cap. Si Metropolitan Life este una dintre acele societati de asigurari.

De la: ValiSubiect:

feriti-va de hotia cu numele de Metropolitan

Comentariu:

Probabil o sa-si schimbe din nou numele, asta ar fi a patra oara in ultimii 5 ani -dupa ce si-au zis AIG Life si ALico, acum e Metropolitan, la anul cine stie cum. E incredibil cum au putut sa-i prosteasca pe Raiffeisen,care e o banca serioasa, sa vinda pentru ei asemenea mizerie si minciuna.

De la: catalinSubiect:

hotie mai mare cu asigurari la telefon

Comentariu:

Pe mine m-ausunat la telefon de la Raiffeisen la telefon sa-mi ia bani din cont pe asigurari- tot in combinatie cu Metropolitan. Nici nu am inteles bine ce vor si m-am trezit ca in fiecare luna imi iau bani din cont. Iar cei din sucursala se fac ca plua si-mi zic sa-i sun eu pe ei inapoi. Astept sa-mi raspunda Protectia COnsumatorului sa vad cumn pot sa recuperez banii. Incredibil e ca nimeni nu-I opreste!!!

De la: alexSubiect:

ipocriti si idioti

Comentariu:

mda,e mult mai usor sa iti asumi clauzele unui contract de orice natura si pe urma cand nu le mai poti onora sa faci pe prostu inloc sa incerci sa faci tot posibilul sa iti asumi obligatiile,deciziile si consecintele.Romani ce plm,oameni la 40` de ani care se comporta precum copii de 12 ani ,incapabili sa isi asume obligatii ,dorinta de razgandire de pe o zi pe alta dupa cum le fluiera lor capul ,infantili din toate puctele de vedere.

De la: Ratacitul999Subiect:

Metropolitan life

Comentariu:

Sunt niste HOTI , BANDITI, Am incheiat un contract de asigurare pe 20 ani . Dupa 12 ani am realizat ca deja suma pe care trebuia sa o achit in termen de 20 de ani era gata platita deoarece an de an suma solicitata de societate era de 2 ori mai mare decat a fost trecuta in contractul initial. Cand am intrebat de rascumpararea politei suma care mi_a fost comunicata era de jumatate din cat am achitat in cei 12 ani.

De la: adrian gyorfiSubiect:

hotie

Comentariu:

Feritiva fratilor a platit mama 3 ani si 3 luni 6000 de lei iar acum avand o problema grava ia returnat 1000 de lei! in contract scria ca dupa 3 ani se returneaza bani! RUSINE HOTILOR

De la: Micorescu mariaSubiect:

A-mi dați banii dacă am anchis asigurarea

Comentariu:

A-mi returnați banii anapoi

De la: DIACONU MARiANSubiect:

asigurari

Comentariu:

Au dreptate sigur sint p?țit În 2007 au venit în firma la care lucram cu pensiile private au facutilizat contracul eu l-am ruit și agenți ci complicitatea unor angajați de la personal au luatras întrun cuvinte laurențiu furat deci erau angajați AIG se numesc acuma METROPOLITAN cred ca au aceleași apucaturi deci nu pot sa spun ca totita angajați sint la fel trebuie avut grija la cinele apuci în rest e firma Bun? am pe cineva care a înc?s?t asigurarea exact ca în contract adic? suma de r?scump?rare eu am avut numai probleme și nu sint deloc mulțumit acum trebuie sa ajung la firma sa m? scoat? din baza de date

De la: ciciSubiect:

hoti

Comentariu:

metropolotallife ,cea mai hpata firma de asigurari !!

De la: Simona L.Subiect:

Reclama mincinoasa Metropolitan life

Comentariu:

Sunt niște nemernici. Te obliga Banca Transilvania sa ai asigurare cu ei, s? te trezești c?, in caz de șomaj, g?sesc tertipuri sânul desp?gubeasc?. Furt calificat... Mai au și tupeul c?, dup? un r?spuns negativ la solicitare, s? trimit? un link de sondaj la care am r?spuns c? ar fi ultima firma de asigur?ri cu care as mai încheia vreo asigurare sau pe care as recomanda-o cuiva. Și, dup? câteva zile, m? sun? cu nerușinarea s?-mi propun? alte asigur?ri... Grețos de-a dreptul!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Suma minima de plata la card inseamna ca platesti o dobanda mare

"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii

Nu cumparati criptomonede!

Presedintele american Trump si sotia lui si-au lansat o criptomoneda care a fost cumparata, fireste, de multi oameni, sporindu-i rapid valoarea. "O criptomeda a presedintelui SUA nu poate sa scada... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii