Horia Ciorcila, seful Bancii Transilvania, scapa de acuzatiile de spalare de bani in cazul Bank of Cyprus, dar continua sa fie anchetat de procurorii din Cluj

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-02 16:12

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, a scapat de acuzatia de spalare de bani, pedepsita cu inchisoare intre 3 si 12 ani, in cazul actiunilor cumparate de Bank of Cyprus in 2009 la banca pe care o conduce, despre care procurorii spun ca este implicat prin intermediul firmelor sale off-shore din Cipru. Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat astazi, printr-o solutie difinitiva, deciziile instantelor inferioare care l-au gasit nevinovat pe Ciorcila in acest caz.

Ciorcila nu a scapat insa definitiv de problemele in justitie, el fiind in prezent cercetat de DIICOT Cluj intr-un nou dosar disjuns din aceeasi cauza, in care este acuzat de manipularea pietei de capital si in care exista noi probe furnizate de autoritatile din Cipru in baza unei comisii rogatorii cerute de procurorii romani.

Este vorba de raportul intocmit de firma de consultanta Alvarez&Marsal pentru banca centrala a Ciprului, in care este descrisa cu lux de amanunte afacerea incheiata intre Ciorcila si Bank of Cyprus.

Dosarul se afla in faza de cercetare, procurorii urmand a decide daca-l vor trimite sau nu pe Ciorcila din nou in judecata.

De ce a fost acuzat Ciorcila

Horia Ciorcila este acuzat de procurori ca s-a folosit de informatiile privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara un pachet semnificativ de actiuni la Banca Transilvania, in 2009, in scopul obtinerii unor profituri personale si pentru firmele sale.

Procurorii spun ca in data de 7 decembrie 2009, Ciorcila a vandut catre Bank of Cyprus un numar de 8,9 milioane de actiuni Banca Transilvania (simbol TLV) detinute de off-shore-ul sau, Dodworth Limited din Cipru, la pretul de 2,4 lei pe actiune, in valoare totala de 21,4 milioane lei. Tranzactia s-a realizat prin intermediul a doua operatiuni pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Ciorcila a obtinut, in urma acestor tranzactii, un profit brut de 11,6 milioane lei.

Procurorii afirma ca daca Bank of Cyprus si-ar fi exprimat public intentia de a achizitiona actiuni la Banca Transilvania, impactul asupra pietei ar fi fost semnificativ, asadar pretul actiunilor ar fi crescut iar banca ar fi cumparat mai scump. Motiv pentru care sefii bancii cipriote au aranjat sa realizeze tranzactia in secret, prin intermediul firmelor lui Ciorcila, dar si prin intermediul altor sefi ai Bancii Transilvania, precum Claudiu Silaghi, precum si prin sefii sucursalei Bank of Cyprus din Romania.

Procurorii l-au mai acuzat pe Ciorcila ca a virat sumele obtinute din acest profit in mai multe conturi, aparent fara legatura cu persoana sa, pentru a disimula adevarata natura a provenientei, circulatiei si proprietatii asura respectivilor bani.

De exemplu, spun procurorii, Ciorcila a transferat o parte din acest profit, respectiv 5 milioane de euro, din conturile Dodworth catre un alt off-shore din Cipru pe care-l detinea direct sau indirect, si anume Peramant Ltd din Nicosia, cu titlu de imprumut.

Atat procurorii romani cat si raportul Alvarez&Marsal realizat pentru banca centrala a Ciprului au aratat ca Ciorcila a apelat la afacerea dubioasa cu Bank of Cyprus pentru a-si salva firmele de la faliment, prin obtinerea de noi imprumuturi de la banca cipriota, aceasta punand in schimb conditia cumpararii de la Ciorcila si de la alti actionari ai bancii o cota importanta de actiuni, aproape 10% in prima faza, iar ulterior 20%, dupa modificarea statutului bancii in acest sens.

Cum s-a aparat Ciorcila

Ciorcila a invocat in apararea sa, in fata instantei supreme, ca nu el a fost cel care a realizat tranzactia prin Dodworth, ci cunoscutul om de afaceri roman Radu Octavian, caruia i-a vandut respectiva firma pentru a scapa de datorii.

Ce a declarat Ciorcila in fata Inaltei Curti de Casatie:

Firma Dodworth a fost intr-adevar a mea, dar la data de 30 octombrie 2009 printr-o tranzactie absolut normala am vandut aceasta firma domnului Radu Octavian, care de atunci si pana astazi este proprietarul acestei firme. Aceasta firma avea mai multe active, avea pierderi foarte mari si mi-am dorit sa o vand pentru a scapa de creditele foarte mari pe care le avea. Asta a fost una dintre modalitati, de a o vinde, pentru ca firma avea pierderi. Sigur ca eu eram obligat, nu ca presedinte al Bancii Transilvania, ci ca un client de buna credinta al Bank of Cyprus, iar la Banca Transilvania am restructurat zeci de mii de credite in ultimii 5 ani, exact la fel am procedat si eu, am vrut sa discut cu Bank of Cyprus petru a gasi o solutie de restructuare a creditelor pe care le aveam firmele mele in suferinta. Nu puteam sa stau ascuns. Dar asta a fost o relatie intre mine, in calitate de client al Bank of Cyprus, si nu avea nicio legatura cu Banca Transilvania. Nu am facut aceasta tranzactie (vanzarea de actiuni BT catre Bank o f Cyprus), nu am discutat aceasta tranzactie si mai ales, si este un principiu fundamental in drept, se spune urmareste banul, pe cand toate documentele prezentate aici arata ca eu nu am incasat niciun leu din aceasta tranzactie. Cum puteam sa nu incasez daca as fi facut aceasta tranzactie? Aceasta a fost facuta de domnul Octavian, desi mi-ar fi fost mai simlu sa spun ca firma este a mea. Dar toate documentele de la desar atensa fara dubiu ca dansul este proprietarul firmei”.

Ciorcila a invocat si consecintele condamnarii sale asupra bancii

Ciorcila a mai invocat, in fata inaltei curti, consecintele pe care le-ar produce asupra bancii o eventuala condamnare a sa la inchisoare.

Iata ce a declarat Ciorcila in ultimul cuvant in fata instantei supreme:

In privinta lipsa declaratiilor mele despre situatia creditelor firmelor mele din Cipru de la Bank of Cyprus, vreau sa precizez urmatoarele. In toamna lui 2008, Banca Transilvania a trecut printr-o criza profunda, datorata unui atac mediatic si informatic masiv. Aceasta amintire este inca extrem de vie, si eu intr-adevar, de-a lungul acestui proces, nu am dorit sa discut nimic altceva care nu facea obiectul acestui dosar, respectiv creditele firmelor mele, care in fond au fost obtinut perfect legal in 2006 – 2007 si cu care intr-adevar am patit si eu ce a patit intreaga lume, firmele fiind profund afectate de criza financiara aparuta in toamna lui 2008. Dar nu am considerat niciodata esential pentru a avea o legatura sau un impact cu acest proces, pentru ca niciuna din aceste firme, de fapt doar doua din aceste firme, au detinut vreodata actiuni la Banca Transilvania. Procurorii din Cluj au facut o investigatie asupra activitatii mele investitionale, dar pe care eu nu am inteles-o niciodata, ce legatura are ca am investit in constructii, in telecom. Nu am dorit sa discut niciodata despre asta pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine, atat mie cat si Bancii Transilvania. De altfel, din sedinta de vineri pana astazi a si aparut un articol in care se vorbea pe larg despre faptul ca eu am credite etc. Nu cred ca este normal sa se discute despre lucrurile acestea, pentru ca eu am pozitia pe care o am si poate fi un prejudiciu de imagine potential adus Bancii Transilvania.

Vezi aici alte detalii despre acest caz

Comunicat al Bancii Transilvania:
Declaratia lui Horia Ciorcilă în legătură cu achitarea în cazul de manipulare a pieţei de capital:

“Am primit astăzi, cu bucurie, vestea că atât eu, cât şi celelalte persoane din acest dosar au fost achitate definitiv, de toate acuzaţiile formulate. A fost nevoie de peste 4 ani ca să demonstrăm că toate acuzaţiile au fost nefondate şi aberante. Acuzaţiile au fost total false şi, în ceea ce mă priveşte, am demonstrat în trei instanţe, pe bază de documente oficiale şi indubitabile, că nu am fost proprietarul firmei implicate în acele tranzacţii, că nu am dispus efectuarea lor şi că nu am încasat niciodată nimic din contravaloarea lor. În concluzie, a fost o enormă eroare de fapt din partea acuzatorilor.

Acest proces, intentat de procurorii DIICOT Cluj, a fost o încercare de a distruge nu doar companii clădite în 20 de ani de muncă, pasiune şi eforturi susţinute, ci şi de a afecta carierele şi familiile noastre. Rezultatul de azi este o mare victorie, dar, în acelaşi timp, un pios omagiu adus unuia dintre fondatorii băncii, dl. Claudiu Silaghi, care, din păcate, nu a rezistat acestei presiuni şi a decedat în cursul procesului.

Mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în tot acest timp. Îmi exprim întreaga gratitudine faţă de seriozitatea şi profesionalismul avocaţilor Florin Plopeanu şi Diana Ionescu, care ne-au asistat în acest caz”.

Comunicat al Bancii Transilvania:

Banca Transilvania salută Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind achitarea în cazul de manipulare a pieţei de capital

“Banca Transilvania salută hotărârea definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, pronunțată astăzi, 2 iulie, prin care s-a dispus achitarea dlui Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, privind presupuse acţiuni legate de manipularea pieţei de capital. Este a treia instanţă care susţine, prin achitare, nevinovăţia Preşedintelui CA.

Horia Ciorcilă a avut şi are un rol esenţial în succesul Băncii Transilvania. Este în banking de 20 de ani, fiind unul dintre fondatorii BT. Îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie de 12 ani. Sub coordonarea sa, Banca Transilvania a devenit, de-a lungul timpului, cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc, o bancă de top 3 în sistemul bancar din România, cu o cotă de piaţă de aproape 9%, dar şi cu o reţea naţională, 1,78 milioane de clienţi şi peste 6.000 de angajaţi.

În cadrul Adunării Generale a Acţionarilor 2014, dl Horia Ciorcilă a primit al patrulea mandat pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie, pentru perioada 2014 – 2018.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii