Haiducii darii in plata pregatesc o noua lovitura: conversia creditelor in franci elvetieni la cursul din data acordarii, dar mai intai trebuie sa o infrunte pe Ana Birchall

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-09 23:39

Tandemul compus din avocatul Gheorghe Piperea si deputatul PNL Daniel Zamfir, autorii legii privind darea in plata, sunt pe cai mari acum, dupa succesul legii lor in Parlament, astfel ca s-au napustit imediat asupra altor proiecte de lege cu iz populist, cele privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, primul initiat de deputata PSD, Ana Birchall, al doilea de un grup de deputati UDMR.

Deputatul Zamfir spune ca a fost rugat de catre asociatiile clientilor bancilor sa rezolve si problema creditelor in franci, intrucat bancile au acordat aceste imprumuturi utilizand practici inselatoare, iar apoi au facut profituri din deprecierea leului fata de CHF, dupa izbucnirea crizei, in timp ce clientii lor se zbat sa achite rate impovaratoare.

De aceea, el considera ca ar fi justificata conversia in lei a creditelor in franci, la cursul din data acordarii si la costurile din prezent ale imprumuturilor in lei, pentru ca bancile isi pot acoperi pierderile din castigurile obtinute pana acum.

“Initial era vorba de conversia la cursul din data acordarii plus o depreciere de 20%, insa acum datele problemei s-au schimbat, intrucat sunt peste 70 de decizii ale instantelor de judecata privind conversia la cursul din data acordarii, de care trebuie sa tinem cont”, a declarat Zamfir, pentru Bancherul.ro.

El spune ca maine urmeaza sa discute aceasta problema cu avocatul Piperea, in cadrul unei conferinte dedicata darii in plata, dupa care va propune un amendament privind conversia la cursul din data acordarii, la una dintre cele doua initiative legislative din Parlament pe tema conversiei creditelor in franci, prima a deputatei Ana Birchall, initiata inca din 2014, a doua, mai recenta, a unui grup de parlamentari UDMR.

De fapt, si proiectul UDMR prevede conversia creditelor in CHF la cursul istoric, ceea ce i-a alarmat deja pe reprezentantii BNR, in timp ce proiectul Anei Birchall este mai echilibrat, aceasta sustinand o coversie la o valoare medie intre cursul din data acordarii si cel din prezent, dupa ce initial proiectul sau era mai vag, precizand doar lipsa costurilor cu conversia, care urma sa se realizeze la cursul zilei.

De altfel, acceasta prima varianta a legii sale ar fi in acord cu prevederile Directivei 17 privind creditele ipotecare, care recomanda tarilor membre conversia la cursul din data efectuarii acesteia si in acelasi timp aplicarea legii doar pentru creditele noi, incheiate dupa ce legea va fi adoptata, fara efect retroactiv.

Numai ca daca legea s-ar adopta astfel, nu ar mai rezolva problema curenta a vechilor credite in franci, obtinute inainte de criza din 2008, astfel ca parlamentarii vor fi nevoiti sa recurga la o solutie de compromis, pentru a satisface pretentiile clientilor bancilor, dar fara sa afecteze sistemul bancar, dupa cum recomanda reprezentantii BNR, pe buna dreptate.

De aceea, opinia Anei Birchall pe aceasta tema, in apararea proiectului sau de lege, care tine cont de ambele parti afectate de lege, este mai corecta decat cea a deputatului Daniel Zamfir, care este preocupat mai cu seama de interesele consumatorilor, mai putin de pericolele la adresa stabilitatii financiare.

Ana Birchall:

Vă asigur că mă voi lupta în continuare ca proiectul inițiat de mine să fie cel pe care se vor purta discuțiile ulterioare din comisiile de specialitate, pentru simplul motiv că acesta este cel mai înaintat din punctul de vedere al parcursului legislativ. Demersul PNL de a lucra pe alte proiecte legislative introduse mult mai recent este unul pur și simplu demagogic și politicianist. Dacă ar dori cu adevărat să soluționeze cât mai curând criza francului elvețian și să ajute oamenii sufocați de datorii, ar veni alături de mine și am putea discuta propunerile lor, ca amendamente la proiectul legislativ inițiat de mine.

Proiectul privind conversia creditelor, PLX 345/2014, inițiat de mine în 2014 și semnat de 131 deputați și senatori, proiect pe care liberalii nu l-au susținut în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, se află în prezent pe ordinea de zi la Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților, comisie co-raportoare alături de Comisia pentru buget, finanțe și bănci. După raportul comun al celor două comisii urmează votul din plenul Camerei Deputaților, camera decizională pe acest proiect legislativ.

Menționez de asemenea că am făcut o cerere către președintele Comisiei juridice, domnul deputat Liviu-Bogdan Ciucă, pentru a fi invitată și a participa la toate discuțiile din comisie legate de proiectul meu legislativ și de problema conversiei creditelor în general.

Nu voi renunța la a găsi cea mai potrivită soluție pentru toți românii care, fără voia lor și fără a se face responsabili, s-au trezit peste noapte cu ratele dublate și triplate, în imposibilitatea de a-și mai achita creditele. Indiferent de forma finală, soluția legislativă este singura care poate veni în ajutorul miilor de oameni ce trăiesc cu frica de a-și pierde agoniseala de o viață.

Daca ne gandim la ce s-a intamplat cu darea in plata, parlamentarii au devenit acum destul de imprevizibili pentru a putea anticipa finalul povestii francilor elvetieni. Sigur e ca bancile cu astfel de credite trebuie sa-si pregateasca noi provizioane, ca sa nu folosim termenul “pierderi”, care i-ar putea irita pe militantii anti-banci.

Iar BNR cu siguranta ca a efectuat deja studii de impact ale unei astfel de legi si a cerut deja bancilor potential afectate sa-si asigure rezervele de care au nevoie.

In paralel, juristii si avocatii sunt foarte ocupati.

Comentarii

A inceput lupta

Sacalii au iesit la atac

E timpul ca bancile sa plateasca hotiile ....., clauzele abuzive, etc. Daca Johanis ataca la curte vor iesi romanii in strada, inseamna ca este impotriva cetatenilor sai ca sa apere interesele strainilor si nu o sa-l vad prea bine. De ce nu ati atacat-o voi, nu ati fost in stare iar acum il bagatila inaintare pe Johanis.

Visinescu

niste ticalosi

`va trebui verificat dacă nu se încalcă principiul securității juridice` Da nu verificam si noi daca nu s-a incalcat principiul securitarii vietii debitorilor? Au sacalii astia un tupeu fantastic. Astia vorbesc de principii si ei au unul singur: CUM SA TE FURE MAI MULT SAU MAI PUTIN ELEGANT!

3treid

risc sistemic....

O sa se dovedeasca faptul ca adevaratul risc sistemic este chiar un curtea lor si-a BNR-ului. Niste sacali. Mai devreme sau mai tarziu se dovedeste ca au saracit toata populatia tarii. Jos isarescu impreuna cu sleahta de bancheri....

debitor isteric

ce trebuie verificat?????????????????

bine ca nu suntem un pericol pentru securitatea nationala! Nu le e rusine de cat si-au batut joc de noi? Nu le e rusine cate familii au lasat fara case, executan-du-le fara mila, fara nici un principiu?In ziua de azi sa ai o casa a ta e un lux, pe care doar smecherii si-l permit! .....te imprumuti la banca....ti-ai facut legamant cu dracu!

alex

unde-s pistoalele, unde-s pumnalele

Legea asta a devenit o adevarata telenovela cu multe prea multe episoade. Trist este ca omul de rand in speta debitorul 'pagubit' inca mai crede ca bancile si conducatorii lor o sa plateasca ceva vreodata - nu tot noi pleaba romaneasca o sa platim si mai mult decat avem impresia ca am fi castigat? Trec alegerile si se duce dracu si legea asta ca multe altele ca doar oricand se poate da o lege sa o anuleze pe asta si sa se schimbe schimbarea.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii