Guvernul sustine ca legea darii in plata ar trebui sa aiba un caracter social, astfel incat sa se aplice doar celor care au probleme cu plata creditelor, iar programul Prima Casa sa fie exclus.
“Guvernul susține ca legea dării în plată și-și păstreze și chiar să-și consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege și a fost exprimat ca atare în expunerea de motive, când a apărut în dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul ține foarte mult, acest caracter social poate fi un răspuns pentru multe din provocările la care legea nu răspunde în acest moment sau care creează dificultăți în interpretarea sau în efectele pe care le va avea această lege. Ministerul de Finanțe susține că extinderea programului și la creditele acordate prin “Prima casă” nu ar fi benefică din perspectiva socială. Acest lucru este foarte simplu de motivat, cei care au accesat programul “Prima casă” nu par a fi, cel puțin din interpretarea pe care o găsim noi și din datele pe care le avem, grevați de probleme sociale. Rata de neperformanță a acestui program este extrem, extrem de mică, este undeva la 0,04 din totalul programului”, a spus purtatorul de cuvant al guvernului, Dan Suciu, citat de Agerpres.
El a adăugat că rata de neperformanță a programului este unul din criteriile după care Guvernul își poate da seama dacă expunerea pe creditarea respectivă este sau nu deficitară.
“Evitarea implicării programului “Prima casă” în legea dării în plată ar crea condițiile pentru ca bună parte din îngrijorările legate de procesele internaționale la care România ar putea fi parte, dacă această lege ar trece în forma actuală, să nu mai existe. Dacă mergem pe această variantă pierderile pe care statul român le-ar putea suporta pe retroactivitate și impactul major al proiectului pot fi substanțiale, pentru că nu putem să ne dăm seama din proiectul actual cui se adresează și care este numărul total al persoanelor care vizează această lege, putem avea doar estimări relative, care nu arată deloc bine din perspectiva echilibrului bugetar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Suciu a precizat că punctele de vedere ale ministerelor vor fi prezentate Comisiei de buget de la Camera Deputaților, atunci când proiectul de lege va intra în dezbatere.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii