BANCI | Opinie

Guvernul se plange la Curtea Constitutionala, in apararea bancilor, ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni se aplica retroactiv, chestiune transata deja in legea privind darea in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-27 17:52

Guvernul invoca in sesizarea de neconstitutionalitate a legii conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) trimisa Curtii Constitutionale nerespectarea principiului neretroactivitatii legilor, consfintit in Constitutie, in conditiile in care legea conversiei se aplica creditelor in CHF acordate inainte de criza din 2008.

Aceasta a fost principala critica, alaturi de cea privind afectarea dreptului de proprietate, ridicata de banci la Curtea Constitutionala si in cazul legii privind darea in plata, pe care Curtea a decis sa o transeze intr-un mod echilibrat, permitand aplicarea retroactiva a legii, dar in anumite conditii, si anume confirmarea principiului impreviziunii de catre o instanta de judecata. (vezi aici detalii)

Ramane de vazut, asadar, daca judecatorii Curtii Constitutionale vor pastra acelasi principiu si in cazul legii privind conversia creditelor in CHF. O decizie va fi luata in 23 noiembrie.

Guvernul mai considera ca legea conversiei creditelor in CHF incalca prevederile Constitutiei, potrivit carora “cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin faptul ca de lege nu beneficiaza si cei care au credite in euro sau alte valute.

Guvernul a mai invocat pierderile pe care le-ar suferi bancile, cresterea costului finantarii pentru statul roman si impactul negativ asupra ratingului de rata.

De asemenea, Guvernul avertizeaza ca bancile straine ar putea actiona in judecata statul roman.

In finalul scrisorii semnate de premierul Dacian Julien Ciolos se spune ca prevederile legii conversiei creditelor in CHF “sunt viciate prin formularea vaga, neclara, a dispozitiilor legale si caracterul confuz". (vezi aici scrisoarea Guvernului, publicata pe site-ul Parlamentului)

Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind conversia creditelor in CHF dupa ce Parlamentul nu i-a luat in considerare propunerile de modificare a legii, mai exact introducerea unui grad de indatoare mai mare de 50% din venituri si un prag al valorii creditelor covertite de 250.000 de euro. (vezi aici propunerile Guvernului)

Sesizarea Guvernului la Curtea Constitutionala a fost facuta in aceeasi zi in care Alina Gorghiu, presedintele PNL, partidul care a promovat legea conversiei, redactata de avocatul Gheorghe Piperea, a anuntat ca Dacian Ciolos va fi propunerea PNL de prim-ministru si dupa alegerile de luna viitoare.

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  curs BNR  BT Pay  darea in plata  cont bancar firma  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii