Guvernul a alocat 100 milioane de euro pentru Initiativa pentru IMM-uri

Autor:

Bancherul.ro
2015-07-08 18:54

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, apreciază decizia Guvernului de a aloca 100 milioane de euro din Programul Operațional Regional în favoarea Inițiativei pentru IMM-uri, care își propune să sprijine întreprinderile mici și mijlocii în vederea unui acces mai facil la finanțare, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, Agerpres.

“Inițiativa pentru IMM-uri nu necesită co-finanțare din partea bugetelor naționale sau regionale. Fără a afecta bugetul național, Inițiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de muncă și creșterea economică în România”, a spus Crețu.

La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus că “Inițiativa pentru IMM-uri” va contribui la creșterea volumului creditelor acordate acestei categorii de firme, care are nevoie de sprijin și care joacă un rol important în economia oricărei țări.

“Aceste instrumente financiare, finanțate din fondurile europene alocate României, reprezintă un sprijin important pentru IMM-uri. În ultimii ani, contractarea finanțărilor europene a fost simplificată, iar accesul la fonduri a devenit mai facilă și din acest motiv, dar și pentru bunăstarea țării noastre, îi invit pe toți actorii din piață să se pregătească să utilizeze aceste instrumente financiare, respectiv să atragă fondurile europene, care reprezintă un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea economiei României”, a mai afirmat ministrul.

De asemenea, ministrul fondurilor europene Marius Nica a declarat că Memorandumul aprobat reprezintă o măsură constructivă, luată în beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garanție neplafonată combinând alocările naționale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții.

România intenționează să participe la Inițiativa pentru IMM-uri (comunicatul guvernului)

Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune participarea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri. Această Inițiativă combină alocările naționale ale statelor membre în cadrul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central în cadrul programelor Orizont 2020 și COSME și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de până la 7% din alocația Fondului European de Dezvoltare Rurală și Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, la finanțarea Inițiativei pentru IMM-uri.

Contribuția financiară trebuie să respecte următoarele condiții:

– Să se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuată la nivelul UE de către BEI și CE;
– Să fie furnizată de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel național;
– Să se supună condițiilor stabilite într-un acord de finanțare încheiat între fiecare stat membru participant și BEI.

Pentru România, participarea la Inițiativa pentru IMM-uri prezintă o serie de avantaje:

– Nu este necesară cofinanțarea din partea statului;
– Comisia Europeană asigură plata în avans a sumelor reprezentând angajamente de plată către BEI;
– Inițiativa generează transfer de competențe și cunoștințe din celelalte State membre;
– Se asigură un efect de multiplicare a activității economice;
– Deciziile de investiții sunt luate de profesioniști și sunt orientate către piață;
– Selecția intermediarilor financiari se realizează de către BEI și costurile de funcționare sunt suportate de către aceasta;
– Auditarea sistemului se realizează la nivelul Comisiei Europene și nu la nivelul statului membru.

Evaluarea ex-ante realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garanție finanțat din Programul Operațional Regional, sumă care poate fi constituită ca o contribuție FEDR din partea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată din cadrul Inițiativei pentru IMM-uri.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii