Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu (foto), a anunțat miercuri că Executivul a adoptat o ordonanță care va permite plata taxelor și impozitelor cu cardul bancar la Trezorerie. Ea a precizat însă că acest lucru va fi transpus efectiv în practică după “un proces mai îndelungat, între 6 și 12 luni”.
“Am adus azi un proiect de Ordonanță de Urgență în care Trezoreria Statului va fi autorizată să fie acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice. Astfel, persoanele fizice, care au un astfel de card bancar, își vor putea achita într-un punct unic toate taxele și impozitele administrate de ANAF, Primării sau orice alte instituții. Acest proiect vine practic la pachet într-un plan mai mare de creștere a conformării voluntare și încercăm aici să facem plata impozitelor cât mai ușoară pentru contribuabil”, a explicat Ioana Petrescu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, citata de Agerpres.
Potrivit ministrului Finanțelor, prin acest sistem vor fi conectate toate instituțiile publice, aproximativ 5000 de primării și direcții ANAF, iar comisioanele de contare vor fi suportate de la bugetul de stat, mai exact nu le va plăti nici contribuabilul și nici primăriile sau celelalte instituții publice.
“Am lucrat la acest proiect astfel încât comisioanele interbancare să fie foarte mici și am avut deja discuții cu reprezentanți Mastercard și Visa. În Ordonanță, am pus o limită de 0,3% din valoarea tranzacțiilor și nu vom accepta costuri suplimentare. E un comision mult mai mic decât este acum pe piață”, a adăugat ministrul.
Ioana Petrescu a adăugat că, prin această măsură, statul vrea să descurajeze plata în numerar în favoarea celei prin intermediul cardului bancar.
“Sperăm și la o conformare voluntară mai bună și la încasări mult mai bune la buget. (..) Sunt optimistă că impozitele și taxele pentru 2015 le vom plăti cu cardul la trezorerie. Spun 2015 pentru că, ca Trezoreria să devină acceptator de plată, este un proces mai îndelungat, între 6 și 12 luni. Dacă vom implementa rapid procedurile, vom fi prima țară din lume care vom avea un punct unic de plată cu cardul pentru toate taxele și impozitele”, a mai spus Petrescu.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii