În calitate de asigurător al SC Radic Star SRL, care deține fabrica de mezeluri din Stefănești, Argeș, fabrică ce a fost afectată de un incendiu în noaptea de 3 decembrie 2015, Groupama Asigurări a achitat pe 23 decembrie o plată în avans în cuantum de cinci milioane de lei, anunta compania de asigurari intr-un comunicat, in care se mai precizeaza urmatoarele:
Conform evaluării inițiale, valoarea totală de despăgubire se ridică la 19 milioane de lei. Suma totală asigurată este de 20.270.000 de lei. Potrivit investigației, cauza incendiului de la fabrica Radic Star a fost scurtcircuitul unui motor electric.
“Știm cât de importantă este pentru clienții noștri continuitatea activității în cazul producerii unui eveniment neașteptat, ne-am angajat să o asigurăm și să le acordăm sprijinul necesar. Am achitat prompt plata în avans în cuantum de cinci milioane de lei tocmai pentru a respecta acest angajament. Suntem alături de Radic Star, clientul nostru, cu care avem un parteneriat pe termen lung, bazat pe încredere, onestitate și respect reciproc”, a declarat dl. Călin Matei, director general adjunct al Groupama Asigurări.
[1]
Groupama Asigurări este din 2008 asigurătorul SC Radic Star SRL. Societatea avea încheiată o poliță de asigurare de incendiu pentru fabrica de mezeluri din Stefănești, Argeș (valabilă până la finalul lui 2015). În incendiu au fost afectate alte două utilaje ale unei societăți din același grup, asigurate pe o poliță valabilă până în aprilie 2016.
“Pentru noi parteneriatul înseamnă în primul rând ca la nevoie să poți conta pe ajutorul de care ai nevoie. La timp, corect și simplu, în așa fel încât un astfel de eveniment să nu te pună la pământ. Groupama, la momentul adevărului, a demonstrat că este partenerul nostru; am înțeles asta acum mai mult decât oricând”, afirmă dl. Gheorghe Dicu, director General al SC Radic Star SRL.
Groupama Asigurări este unul dintre liderii pieţei de asigurări din România, recunoscut pentru calitatea serviciilor şi soluţiile flexibile de asigurare oferite celor peste 1 milion de clienţi individuali şi peste 67.000 de companii.
Parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, cu 34.000 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global, Groupama Asigurări îşi orientează strategia de dezvoltare în jurul celui mai important partener al său, clientul, pentru care dezvoltă produse şi servicii simple şi flexibile, adaptabile nevoilor acestuia, care să îi asigure continuitatea planurilor atunci când evenimente neprevăzute apar.
Nu există comentarii pentru această știre.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii