Graficele care arata cat de instabil a fost cursul francului elvetian inainte de 2007-2008, cand bancile au acordat creditele in CHF

Autor:

Bancherul.ro
2015-01-29 14:03

Aceste grafice a fost in fata bancherilor comerciali si supraveghetorilor BNR in anii 2007-2008, cand cele 11 banci romanesti, in frunte cu Volksbank, s-au repezit sa acorde credite in franci elvetieni. “Stabilitatea” francului este evidenta, asadar, reflectand ceea ce toata lume stia, si anume ca in perioadele de crize economice, moneda exotica a tarii cantoanelor se apreciaza puternic.

Iar aprecierile si deprecierile francului in raport cu monedele de referinta ale lumii (dolarul american si euro) nu sunt deloc mici. Dimpotriva, sunt destul de abrupte, ceea ce ar fi trebuit sa-i puna pe ganduri pe supraveghetorii bancii centrale, mai ales ca, dupa cum repeta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, bancile comerciale actioneaza intotdeaua prociclic, adica se uita la profitul imediat si nu la riscurile pe termen lung.

Sa vedem insa istoria cursului euro/franc si USD/franc din 1985 pana in 2008, in momentul marii crize financiare.

Criza bancara si bursiera din SUA in 1985-1987

Vedem ca prima apreciere importanta a francului fata de euro a avut loc dupa 1985, an in care a izbucnit prima mare criza a bancilor din SUA dupa “Black Thursday” din 1929, ca efect al dereglementarii bancare din America anilor 80. Drept urmare, cooperativele locale de economii s-au implicat in produse financiare mai complexe, incercand sa concureze marile banci americane, consecinta fiind ca incepand din 1985 multe au intrat in faliment.

Doi ani mai tarziu, in 1987, a urmat o noua criza pe Wall Street, cand in 19 octombrie 1987 indicele Dow Jones Industrial si actiunile celor mai mari companii americane s-au prabusit cu 22%, cu efecte si pe bursele din Europa si Japonia.

Consecinta acestor crize se vede in evolutia cursului francului: daca ne uitam la grafic, vedem ca francul a coborat de la 1,85 pentru 1 euro in 1985 la 1,65 euro in 1988.

Insa impactul a fost mult mai mare, cum este si firesc, asupra dolarului american (vezi graficul de mai jos): de la 2,9 CHF pentru 1 dolar in 1985, cursul a coborat dramatic, la doar 1,3 CHF in doar trei ani, pana in 1988.

[1]

A fost, cu alte cuvinte, o criza a cursului CHF/USD, dar si o deprecere a euro, si in perioada 1985-1988, din care economistii si bancherii ar fi trebuit sa invete.

Criza din Asia, Rusia si Brazilia din 1997-1998

Francul elvetian a ramas intarit in urma crizei anilor 80 din America, fluctuand in jurul a 1,5 CHF pentru 1 dolar in urmatorii 10 ani, dupa care s-a intarit si mai mult in perioada crizei din Asia din 1997, raspandita in Rusia si Brazilia in 1998, coborand sub 1,2 CHF pentru un dolar in 1997-1998.

Criza din Asia, Rusia si Brazilia a avut impact la fel de mare si asupra cursului CHF/EUR, care a scazut de la 1,9 CHF pentru 1 euro in 1992 la 1,55 CHF/1 euro in 1997, in plina criza.

In urmatorii 5 ani a urmat o depreciere importanta a francului, care a urcat de la 1,2 la 1,8 CHF pentru un dolar, iar fata de euro a urcat la 1,7, de la 1,5.

Criza dot.com din 2000

In 2000-2002 a izbucnit insa o noua criza, cea denumita dot.com avand ca efect o scaderea indicelui Nasdaq cu 78% in 2002.

A urmat, previzibil, si o noua intarire importanta a francului: cursul a coborat de la 1,8 la 1,1 franci pentru 1 dolar in 2006.

In cazul cursului euro/CHF, acesta a scazut de la 1,6 in 2000 la 1,4 franci in 2003.

In urmatorii ani a urmat o noua depreciere a francului, odata cu stabilizarea economiei, cursul fata de euro urcand de la 1,4 spre 1,7 franci in 2008, inaintea izbucnirii crizei financiare, cand, dupa cum stim, a urmat o noua apreciere abrupta.

[2]

O istorie de apriecere a francului

Daca ne uitam la graficul cu evolutia istorica a francului in raport cu euro, vedem ca din 1952 si pan ain 2015 a avut loc o apreciere constanta a monedei tarii cantoanelor cu statut de tara nebeligeranta, un safe heaven pentru cei care fug de crize, dar si pentru cei bogati.

Comentarii

Mihai Panaitescu

Datoriile au crescut pentru ca bancile sunt camatari!

Normal ca gafie cand exista escroci precum BCR. Am la ei un credit ipotecar, mi-au dat dobanda fixa in primul an 5%, cu o rata de 500 Euro. Dupa 1 an mi-au dublat rata la 1000 Euro cu dobanda de 10.1%. Am cerut explicatii si mi-au spus ca a trecut perioada promotionala si acum am dobanda variabila. Am marja in contract de 1.5%. De la 1.5% la 9.5% cat am acum este o distanta lunga. Va rog sa constatati faptul ca euribor este aproape zero, ce reprezinta cei aproape 8% care intra in dobanda si pentru care n-am o explicatie din partea bancii? (am facut petitii la banca pentru ca nu am explicatie in contract si nu mi-au dat raspuns). La sucursala mi s-au insiruit o serie de costuri, dar care n-au valori pentru a verifica suma sa fie 8%. Asadar iata cum se ajunge la biroul de credite, prin hotia bancii. Eu sunt client bun-platnic, care de 8 ani platesc hotia bancii. Am initiat demersuri in instanta si ne judecam. Adica la un Euribor de 5.6% am dobanda 10.1% si la un Euribor 0% am dobanda 9.5%? Si daca cer explicatii sunt amenintat cu executarea silita de oamenii bancii? Am facut petitie la BNR pentru incalcarea prudentei bancare, si BNR o scalda tinand partea bancii. Cand am luat credit am fost evaluat la 65% maxim cat era legea bancara pe veniturile familiei. Dobanda de evaluare nu a fost cea reala in baza formulei ci cea promotionala, la jumatate. Adica banca stia cat va fi dobanda peste 1 an si eu nu. Astfel prin dublarea dupa 1 an am ajuns la peste 100% din venituri de plata in rata, concret 130%. A trebuie sa ma imprumut la parinti sotia sa-si lase cresterea copilului si sa revina la serviciu. Sacrificii imense pentru ca banca aceasta BCR sa incaseze o rata abuziva. Deja sunt foarte multe irevocabile castigate de clientii bancii si sper sa fiu si eu printre acestia curand. Voi cere ulterior daune morale de 1 milion de euro pentru trauma ce o pot proba datorita saraciei in care banca aceasta ne-a adus prin practici comerciale ilegale. Asa ca stimate ziarist, romanii gafaie pentru bancile ii fura. As vrea sa faceti o investigatie obiectiva sa aflati care este motivul real al neplatii ratelor cu intrebarea prin abuz sau prin motive economice ale debitorului (si-a pierdut locul de munca, nu mai castiga bine, ...). Eu va garantez ca 90% sunt datorita abuzurilor unor banci precum Volksbank, BCR, OTP, Raiffeisen, Banca Romaneasca, Bancpost, toate protejate de domnul care in anii 90 accepta ca deponentii sa piarda toata agoniseala in bancile care s-au prabusit (Columna, Albina, Agricola, Bancorex, Bancoop, Dacia Felix). Astazi acest domn ne invata ca trebuie sa protejam deponentii sugrumand si abuzand debitorii. Daca s-a ajuns aici cred ca va dati seama ca increderea in sistemul bancar al lui Isarescu este la cele mai de jos cote. In fapt acest domn doar ne-a pus pe butuci, caci asta a fost agenda celor al carui exponent este.

Mihai Panaitescu

Mai raman 13 miliarde euro de scos din bilanturi. Succesuri, in special BCR, taticul camatarilor

Sa nu uit stimate ziarist. Bancile mai au in stoc 13 miliarde de euro credite neperformante. Au scapat abia de 1.7 miliarde pe durata anului trecut. Asa ca balciul abia este la inceput. Oricat vor scoate din bilanturi sume uriase, ar trebui sa dea faliment. Iar toti managerii care au semnat pentru a fi puse in vanzare contracte in pierdere, dar mai ales cu clauze abuzive sa fie trasi la raspundere si bagati la puscarie. Ca bonusuri au stiu sa ia furand populatia ademenita cu reclame mincinoase.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii