Ministerul Finantelor a alocat noi garantii pentru creditele Prima Casa in valoare de 500 milioane de lei unui numar de noua banci, din totalul de 16 care acorda astfel de imprumuturi garantate de stat, care au epuizat plafonul initial alocat la finalul lunii martie, in valoare de 2 miliarde lei.
Printre bancile care si-au epuziat plafonul Prima Casa inca de la finalul lunii aprilie se afla BCR, care are o cota de piata de 25% din creditele Prima Casa, precum si BRD, care detine, de asemenea, o cota in jurul a 25%.
ING, Raiffeisen Bank si CEC Bank se afla de asemenea printre bancile mari care si-au epuizat plafoanele initiale de garantii, ceea ce inseamna ca aproape tot plafonul initial de 2 miliarde lei a fost deja consumat.
In aceste conditii, plafonul total de 2,5 miliarde lei alocat pentru acest an va fi epuizat in aceasta luna, ceea ce inseamna ca noul Guvern care urmeaza a fi instalat dupa criza politica din prezent va fi nevoit sa decida daca va mai suplimenta sau nu fondurile Prima Casa.
Comunicatul Ministerului Finantelor:
La solicitarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, pentru asigurarea continuitatii Programului, in data de 15 iunie a.c., Ministerul Finanțelor Publice a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în anul 2017, in favoarea finantatorilor participanti in Program, finantatori care au inregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate in raport cu solicitarile aprobate.
Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 de milioane lei, a fost repartizat urmatorilor finantatori: Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la data de 7 iunie 2017.
Prin Hotărârea de Guvern nr.80/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casă” pentru anul 2017 s-a aprobat alocarea unui plafon total al garanțiilor pentru creditele destinate achiziției/construcției de locuințe în cadrul Programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei.
Din plafonul total al garanțiilor pentru anul 2017, în data 9 martie 2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziția finanțatorilor participanți în Program, diferența de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
Totodata, precizam că în cursul anului 2017, conform prevederilor art.3 alin. (29) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor Publice.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii