Garanti Bank a revizuit cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-22 10:02

Garanti Bank anunta ca a revizuit creșterea Produsului Intern Brut (PIB) estimată pentru 2014 de la 2,6% la 2,9%, în cel mai recent Raport Macroeconomic Trimestrial, aferent celui de-al doilea trimestru din 2014 (Vezi raportul in Fisiere).

Acest lucru se datorează rezultatelor peste așteptări din primul trimestru, precum și perspectivei pozitive de ansamblu a dezvoltării economiei, pe fondul stabilizării macro, finanțării mai ieftine și creșterii încrederii în mediul de afaceri, care ar putea atrage noi investitori.

Conform Raportului Macroeconomic citat, se așteaptă o temperare a creșterii producției industriale în următoarele trimestre ale anului 2014. Între timp, după o contracție în primul trimestru al anului și performanțe slabe în 2013, se previzionează o revenire a sectorului construcțiilor.

Investițiile publice și absorbția fondurilor europene sunt încă mult sub așteptări și sub nivelul dorit. Se prognozează, însă, o performanță a investițiilor semnificativ mai bună în restul anului 2014, în special pe segmentul lucrărilor de infrastructură. Îmbunătățirea previzionată a investițiilor se bazează și pe proiectele finanțate din fondurile europene, cu precădere cele din segmentul transporturilor.

În ceea ce privește dinamica exporturilor, se estimează o încetinire pentru acest an, având în vedere că producția excepţională de echipamente de transport şi utilaje orientată spre export din 2013 constituie un efect de bază negativ pentru 2014. La capitolul importuri se așteaptă o accelerare pe fondul revenirii cererii interne. În ansamblu, aceste elemente nu ar trebui să influențeze semnificativ deficitul de cont curent, care se estimează să rămână la aproximativ 1,1% din PIB în 2014, fiind acoperit peste 100% de investițiile străine directe (ISD).

Specialiștii Garanti Bank sunt optimiști în ceea ce privește nivelul investițiilor străine directe (ISD), care în primele patru luni al anului 2014 a totalizat 785 de milioane de euro, o sumă cu 9% peste cea înregistrată în perioada similară a anului trecut, iar nivelul prognozat în 2014 este de aproximativ 3 miliarde de euro (2% din PIB).

În perioada următoare, există încă potențial de intrări de capital străin, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, susținut de dinamica favorabilă a lichidității din țările dezvoltate, determinând Garanti Bank să ajusteze perspectiva asupra cursului de schimb Euro/Leu la 4,45 la final de an, de la 4,55 așa cum se estima inițial.

Condițiile favorabile de finanțare în moneda locală ar trebui să rămână motorul creditării pentru perioada următoare.

Revenirea cererii interne ar trebui să se reflecte treptat și în sectorul finanțării, dar acest lucru depinde de sustenabilitatea consumului în următoarele trimestre.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii