Frederic Oudea, presedintele Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a vizitat Romania saptamana trecuta, avand intalniri cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu premierul Victor Ponta, pentru a transmite un semnal de incredere privind angajamentul bancii franceze in Romania.
Vizita francezului vine dupa doi ani dificili in care BRD a ajuns pe pierdere, timp de un an nu a avut un presedinte, dupa ce BNR l- respins pe Alexandre Maymat, propunerea venita de la Paris, iar banca a fost subiectul celui mai mare caz de fraude bancare din ultimii ani, in care a fost implicat un presedinte BRD, Claudiu Cercel, un altul, Sorin Popa, a parasit banca pe usa din dos, iar cativa directori au fost arestati pentru ca au acordat credite unor firme conduse de personaje controversate, printre care un fost ofiter al serviciilor de spionaj, DIE.
In plus, chiar in timpul vizitei la Oudea la Bucuresti, agentia Moody’s a redus cu doua trepte ratingul BRD, asa cum a facut si in cazul BCR.
Oudea a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca BRD nu are nevoie de noi masuri de restructurare, intrucat este pregatita deja de relansare, banca urma a se concentra pe creditarea IMM-urilor si a sectoarelor economice strategice, precum si pe sprijinirea investitiilor prioritare ale Romaniei, inclusiv cofinantarea fondurilor europene.
Oudea nu a precizat insa daca BRD ar putea reveni pe profit in acest an.
O strategie identica a fost afirmata deja inca de anul trecut si de BCR, dar care intarzie sa se vada, in conditiile in care colaborarea sectorului bancar cu statul inca nu s-a concretizat in masuri concrete, precum cele asteptate pentru finantarea infrastructurii sau cofinantarea fondurilor europene.
In privinta sustinerii BRD cu finantari de la banca-mama din Paris, Oudea spune ca va continua sa acorde imprumuturi subsidiarei locale, insa atragerea de depozite este o prioritate pentru BRD.
El considera ca bancile romanesti nu vor suferi in urma unei dezintermedieri dezordonate si brutale, insa confirma ca procesul are loc, desi gradual, ca o consecinta a reglementarilor mai stricte privind cerintele de capital si de lichiditate.
BRD si-a redus anul trecut expunerea pe Romania cu 600 de milioane de euro, pana la 11,7 miliarde euro, in timp ce expunera in Cehia a fost mentinuta la 26 miliarde euro iar in Rusia a crescut cu peste 20 miliarde euro.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii