Fondurile si bancile de investitii americane au venit la vanatoare de credite neperformante in Romania, o piata estimata a se tripla in acest an, la 8 miliarde de euro

Autor:

Bancherul.ro
2015-04-28 00:30

Fonduri si banci de investitii americane au dat navala la Bucuresti pentru a profita de volumele tot mai mari de credite neperformante pe care bancile si IFN-urile romanesti sunt obligate sa le scoata la vanzare pentru a-si curata bilanturile si a se recapitaliza la presiunea analistilor si autoritatilor de supraveghere.

In 2014, odata cu initierea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a testelor de stres si de evaluare a activelor (Asset Quality Review – AQR) detinute de bancile europene, multe cu subsidiare in Romania, bancile romanesti au vandut portofolii de neperformante cu valori intre 2 si 3 miliarde de euro, estimeaza consultantii financiari.

Estimez ca valoarea tranzactiilor cu neperformante in Romania, respectiv volumul creditelor cumparate, nu a pretului platit pentru acestea, va creste de la 2-3 miliarde euro in 2014 la 7-8 miliarde de euro in acest an”, a spus Nick Colman, consultant la KPMG, raspunzand unei intrebari adresate de Bancherul.ro privind evolutia preconizata a acestei piete, in cadrul unei conferinte de specialitate gazduita de BNR, unde viceguvernatorul Bogdan Olteanu a ratat ocazia de a spune ceva despre problema administrarii si recuperarii creditelor neperformante in Romania.

Colman a precizat ca piata activelor bancare neperformante din Romania este una dintre cele mai transparente dintre tarile din zona, alaturi de Italia, intrucat BNR publica date destul de detaliate despre restantele la credite, pe mai multe categorii, in functie de numarul zilelor de intarziere.

Ce arata datele BNR

Datele BNR (vezi grafic) din februarie 2015, ultimele disponibile, arata ca volumul de credite neperformante (credite cu intarzieri de peste 90 de zile) se ridica la aproape 23 de miliarde de lei, la care se adauga credite scoase in afara bilanturilor, adica tot neperformante, dar provizionate integral, de 7,2 miliarde lei, in total 30,1 miliarde lei, echivalentul a 6,8 miliarde euro.

Este vorba de credite ale populatiei si firmelor cu valori de peste 20.000 de lei, care reprezinta 90% din totalul creditelor acordate de banci.

Daca ne uitam doar la creditele neperformante ale populatiei (credite de consum negarantate, carduri de credit si credite ipotecare), valoarea acestora se ridica la 8,4 miliarde lei cu intarzieri de peste 90 de zile, la care se adauga 2,1 miliarde lei neperformante scoase la colectare de catre firmele de recuperare creante, plus alte 800 de milioane de lei credite scoase in afara bilanturilor, conform datelor Biroului de Credit.

Conform datelor BNR, restantele de peste 90 de zile au scazut cu 8,1 miliarde lei anul trecut, incepand din luna mai, cand au atins un varf de 31,1 miliarde lei.

Insa doar o parte din aceste neperformante au fost vandute, intrucat cele mai multe au fost scoase in afara bilanturilor, la presiunea BNR, in vederea reducerii indicatorului ratei de neperformanta, dupa cum se vede in grafic (partea cu culoarea verde). Astfel, volumul de neperformante scoase in afara bilanturilor a ajuns la 7,2 miliarde lei, fata de doar 200 de milioane in aprilie 2014.

In total, creditele cu probleme (neperformantele si cele scoase in afara bilanturilor), potentiale tinte pentru investitori, au ramas cam la acelasi nivel ca si anul trecut, arata statisticile BNR, respectiv 30,2 miliarde lei, in scadere cu doar 1 miliard fata de luna mai din 2014, cand erau de 31,2 miliarde.

Ceea ce inseamna ca, intr-adevar, potentialul de tranzactii cu aceste active este foarte ridicat. 

[1]

Colman a explicat ca aceasta crestere puternica a tranzactiilor cu credite neperformante este determinata de o serie de factori, precum schimbarea legislatiei (legea insolventei n.r.) si stabilitatea pietei romanesti. “Este si consecinta presiunilor reglementatorilor asupra bancilor-mama din strainatate care au subsidiare in Romania. De exemplu, bancile austriece se afla sub presiunea analistilor in privinta expunerilor ridicate din Europa de Est, ceea ce le-a determinat sa faca provizioane mai ridicate si sa-si reduca rata creditelor neperformante din bilanturi.”

Consultantul KPMG considera ca procesul de acumulare de provizioane din sistemul bancar va continua si in urmatorii ani, in conditiile cerintelor bancii nationale ca acestea sa dispuna de garantii adecvate pentru creditele riscante, ceea ce obliga bancile sa inceapa negocieri de vanzare a activelor costisitoare.

Investitorii americani roiesc prin fata Radison Blue

Exista insa suficient interes si oferte din partea investitorilor in active neperformante, astfel incat bancile sa poata vinde la un pret corect?, l-am intrebat pe Nick Colman.

“Da, asta le spun si clientilor mei, bancile. Sincer, daca stai in fata la Radisson Blue (un hotel de lux din centrul Capitalei n.r.), te intalnesti cu reprezenantii multor fonduri de investitii interesate de piata romaneasca. Exista in prezent aici foarte mult interes din partea investitorilor americani, si nu sunt doar fonduri de investitii, ci si banci de investitii din SUA care iau in calcul tranzactii si finantarea achizitiilor de portofolii de neperformante”, spune reprezentantul KPMG.

Fondurile de investitii sunt atrase de dinamica pietei romanesti si de perspectivele de castiguri ridicate din investitiile in active neperformante, a adaugat el.

Americanii si-au facut deja prezenta in Romania prin H.I.G. Capital, care a facut parte din consortiul care a preluat anul trecut creditele neperformante de o jumatate de miliard de euro ale Volksbank, alaturi de Deutsche Bank si cehii de la APS Holding.

Acestia din urma sunt cei mai activi jucatori pe piata creditelor neperformante, fiind implicati si in alte tranzactii majore, precum achizitia unui pachet important de neperformante de la BCR, care in 2014 a vandut un portofoliu de credite neperformante in valoare de 2 miliarde de lei (in jur de 450 milioane euro).

Cine sunt recuperatorii de credite care au preluat contractele Volksbank si cum se comporta cu datornicii

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Creditele in CHF ale Bancpost, preluate de Vista Bank de la First Bank

Creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de Bancpost in anii 2007-2008 si apoi cesionate bancii-mama din Grecia, Eurobank, au fost preluate in administrare de Vista Bank, de la First Bank,... detalii

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee și performante din întreaga lume, spune Radu Ghețea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de Soluționare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii