Fondul de investitii tip off-shore din Olanda, cu actionari necunoscuti, denumit International Insurance Consortium (IIC Group BV), care in martie a anuntat ca a semnat cu Ilie Carabulea un acord de preluare a Carpatica Asig, anunta acum ca se retrage din tranzactie, dand vina pe ASF, care nu i-ar fi permis accesul la informatii relevante despre Carpatica Asig.
ASF a precizat, la solicitarea Bancherul.ro, urmatoarele: “Dosarul IIC va fi discutat in urmatoarea sedinta a Consiliului, cind putem oferi mai multe informatii. IIC putea sa intre in proces de due dilligence si sa ceara informatii detaliate numai dupa primirea aprobarii prealabile. Nu a fost cazul si nu stim la ce informatii se refera.”
Iata comunicatul IIC:
International Insurance Consortium / IIC Group BV companie infintata pe teritoriul Uniunii Europene, a interupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor companiei romanesti de asigurari Carpatica Asig. Acest fapt implica retragerea dosarului de achizitie depus la ASF in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei.
IIC Group a avut o imagine clara asupra planului de revitalizare si redresare necesar al Carpatica Asig ceea ce ar fi creat un viitor promitator pentru companie. Datorita statutului special al Carptica Asig, care este sub adiministrarea speciala a Fondului de Garantare al Asiguratilor, lui IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei.
In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei. In acelasi timp situatia companiei Carpatica Asig se deteriora iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei. Ca si consecinta, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare.
IIC Group a ajuns la concluzia retragerii sale din proiectul Carpatica Asig.”
In martie, in momentul anuntarii tranzactiei, ASF a precizat urmatoarele, pentru Bancherul.ro:
“Nu cunoaștem detaliile tranzacției. Așteptăm dosarul pentru avizare și, în funcție de cum sunt îndeplinite condițiile Solvency II – experiență relevantă în domeniul asigurărilor, planul de operare pe următorii 3 ani, transferul pentru acoperirea cerintei de capital minim (MCR) și dovada/garanțiile privind îndeplinirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), așa cum reies pe baza evaluării BSR din 2015 și a rezultatelor financiare finale pe anul 2015, evaluate de compania de audit Deloitte, ne vom pronunța”. (Vezi aici detalii)
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii