BANCI | Stirea Zilei

FNGCIMM nu mai face fata solicitarilor de garantare a creditelor Prima Casa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-05-11 17:38

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunta ca nu mai face fata numarului record de cereri venite de la banci pentru garantarea creditelor Prima Casa, dupa ce in primele trei luni ale anului aprobarea de noi dosare de credit a stagnat, intrucat plafonul de garantii pentru acest an, in valoare de 2,5 milarde lei, a fost repartizat abia la finalul lunii martie.

Dupa alocarea noilor fonduri pentru acest an, bancile au trimis zilnic spre FNGCIMM, pentru aprobare, sute de dosare de creditare analizate in primele luni ale anului, astfel ca activitatea fondului este suprasolicitata, conducand la intarzierea termenelor de avizare a imprumuturilor.

FNGCIMM a anuntat astazi intr-un comunicat ca zilnic primeste peste 500 de dosare de la banci, in prezent avand 7.000 de dosare in analiza, ceea ce reprezinta “o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi însemnate pentru soluționarea cererilor în cel mai scurt timp.”

Motiv pentru care fondul a decis sa suplimenteze numarul de angajati implicati in analizarea dosarelor de creditare si extinderea programului de lucru sambata si duminica.

„Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu și rapid alături de partenerii noștri bancari și pentru a asigura o comunicare eficientă și relevantă pentru toți cei implicați”, se mai arata in comunicatul FNGCIMM.

Fondul nu precizeaza insa cat trebuie sa astepte clientii bancilor pentru a li se aproba dosarele de credit. „Stadiul afisat pentru evolutia dosarului poate ramane neschimbat mai mult timp”, anunta FNGCIMM pe site-ul propriu.

Intarzieri de o luna sau chiar mai mult pot reprezenta o problema pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta, intrucat valabilitatea pre-contractelor de vanzare-cumparare poate expira.

FNGCIMM nu a raspuns, pana in prezent, la intrebarile trimise de Bancherul.ro cu privire la timpul de aprobare a unui dosar si masurile luate pentru diminuarea perioadei de analiza.

Majoritatea creditelor ipotecare sunt Prima Casa

Creditele Prima Casa au avut anul trecut o pondere de 60% din volumul total de credite imobiliare acordate de banci. (vezi aici detalii)

Preferinta pentru aceste tipuri de imprumuturi este justificata, in primul rand, de avansul de doar 5% necesar pentru un astfel de credit, comparativ cu avansul de minim 15% impus de banci pentru creditele ipotecare standard, negarantate de stat.

De fapt, avansul de 15% este valabil doar in anumite conditii, si anume pentru credite acordate in orasele mari sau pentru cumpararea primei locuinte, altfel avansul urca la 20% sau chiar la 35% in cazul bancilor mari, precum BCR si BRD, care acorda peste jumatate din totalul creditelor Prima Casa, dar si in cazul altor banci, precum Banca Transilvania, CEC Bank sau Raiffeisen Bank.

Bancile a majorat avansul pentru creditele imobiliare de la 15% la 35% anul trecut, dupa adoptarea legii privind darea in plata, iar dupa ce au vazut ca efectele negative nu sunt atat de mari pe cat asteptarile, au scazut avansul la nivelul anterior, mentinand insa restrictiile suplimentare mentionate anterior.

In aceste conditii, este posibil ca in prezent mai putini clienti ai bancilor sa se incadreze pentru un credit ipotecar standard si sa fie nevoiti sa apeleze la un credit Prima Casa, care nu intra sub incidenta Legii 77/2016 privind darea in plata.

Si dobanda la Prima Casa e foarte mica: 3,2%

Creditele Prima Casa sunt mai avantajoase decat cele standard si in privinta costurilor, avand dobanzi mai mici, limitate de lege la 2% plus ROBOR la 3 luni.

Primele patru mari banci cu cea mai mare cota de piata la creditele Prima Casa, BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC Bank, practica toate aceleasi costuri: dobanda minima (in jurul a 2,9%) si niciun comision in plus, astfel incat DAE este in jurul a 3,2%, conform Calculatordecredite.ro.

Alte banci mari, precum Raiffeisen sau ING Bank au dobanzi usor mai mari: 3,5%, respectiv 3,7%.

Comparativ, la creditele ipotecare standard, cea mai mica dobanda (DAE) este de 4,2% la CEC Bank si ING Bank, 4,5% la BRD si 4,8% la Raiffeisen. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare)

Dependenta de Prima Casa, greu de vindecat

Fostul guvern Ciolos stabilise initial pentru anul trecut un plafon de garantii de doar 1,6 miliarde lei, la jumatate fata de 2015, incercand sa diminueze treptat importanta Programului Prima Casa, gandit in 2009 sa functioneze doar pe perioada crizei financiare.

Guvernul a fost insa nevoit pe parcursul lui 2016 sa majoreze de trei ori plafonul de garantii, pana la 3 miliarde lei, din cauza aparitiei legii privind darea in plata, care a determinat bancile sa ridice de la 15% la 30% avansul la creditele ipotecare standard, fata de doar 5% la creditele Prima Casa, astfel ca cerea pentru aceste credite a crescut foarte mult.

In Strategia Programului Prima Casa pe termen mediu adoptata de Guvernul Ciolos se arata ca "Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât și a ofertei de locuințe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entități implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe).

Reducerea graduala a plafonului de garanții are în vedere o diminuare treptata a intervenției statului prin garantare asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor.

Aceste niveluri de plafoane vor susține un volum de credite contractate pentru achiziția de locuințe de aprox 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei."

Drogul Prima Casa pare insa greu de eliminat, ba chiar ar putea fi si mai consumat in acest an, in conditiile in care creditele ipotecare standard sunt mai restrictive decat in 2015, cand a fost elaborata noua strategie Prima Casa, desi intre timp s-a redus avansul majorat din cauza legii privind darea in plata.

ING Bank a facut a facut primul pas pentru renuntarea la Prima Casa, majorand la 10% avansul, o miscare care insa nu a fost urmata, pana acum, de nicio alta banca.

Pana cand BCR si BRD, care detin peste jumatate din piata creditelor Prima Casa, nu urmeaza exemplul ING, dependenta de Prima Casa nu va disparea degraba.

Comunicatul FNGCIMM

Programul Prima Casă a atins un maxim istoric al solicitărilor de garantare.

Programul Prima Casă este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA, statisticile și analizele realizate arătând o evoluție ascendentă de la an la an, iar numărul solicitărilor de garantare primite de FNGCIMM în această perioadă au atins un maxim istoric.

FNGCIMM implementează cu succes Programul Prima Casă din anul 2009, până în prezent peste 200.000 de români reușind să achiziționeze casa mult visată. Rămânem partenerul de încredere atât pentru beneficiari, cât și pentru băncile înscrise în program și reiterăm angajamentul de a asigura și îmbunătăți permanent derularea mecanismului de garantare.

Ii asigurăm pe potențialii beneficiari că, în această perioadă, există suficiente fonduri pentru emiterea garanțiilor aferente dosarelor aprobate de către finanțatori.

Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitărilor de garantare pe o perioadă mai scurtă de timp față de anii anteriori, ceea ce a influențat fluxul operațional zilnic, într-o masură semnificativă: înregistrăm un număr de peste 7000 de dosare aflate în diferite stadii de analiză, iar numărul de noi solicitări pe care le înregistram zilnic, depășeste 500. Acest lucru reprezintă o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi însemnate pentru soluționarea cererilor în cel mai scurt timp.

Pentru a optimiza gestionarea fluxului operațional de acordare a garanțiilor, am implementat o serie măsuri:

1. Creșterea resurselor alocate pentru derularea programului prin:
- suplimentarea numărului de angajați implicați în toate etapele procesului de analiză;
- extinderea programului de lucru, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

2. Informarea proactivă a beneficiarilor prin publicarea pe site-ul www.fngcimm.ro a unui set de întrebări și recomandările FNGCIMM în vederea clarificării unor aspecte frecvent întâlnite în procesul de acordare a garanțiilor.
Măsurile aplicate confirmă intenția noastră de îmbunătațire a relației cu beneficiarii Programului Prima Casă prin creșterea transparenței în toate etapele procesului de analiză a dosarelor.

Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu și rapid alături de partenerii noștri bancari și pentru a asigura o comunicare eficientă și relevantă pentru toți cei implicați.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.
Garanţia FNGCIMM  SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM  SA - IFN colaborează cu  30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

FNGCIMM SA - IFN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentanțe și 3 filiale. În baza apartenenței sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociație ce reunește peste 40 de fonduri de garantare și contragarantare din 22 de țări europene și Turcia), FNGCIMM funcționează după reguli şi principii europene.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Programul Prima Casa  credite ipotecare  ING Bank  Banca Transilvania  Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  Prima Casa  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  BT Capital Partners  CEC Bank  credite Prima Casa  

Comentarii

Mihai DINESCU
FNGCIMM ???????
Mie îmi pare FNGCIMM o increșcență cel puțin supărătoare, inproprie oricărui sistem democratic, care dorește cu obstinație să-și demonstreze rolul de organism suprabancar. Aș dori să știu prin ce ACT NORMATIV a fost înființat și organizat, pentru a-i cunoște atribuțiile, responsabilitățile, obligațiile etc.

BARBOSU MIHAELA CLAUDIA*
VREAU BANI.
VREAU BANIII.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii