Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) anunta masuri concrete pentru sprijinul firmelor si populatiei care au credite garantate de stat.
Astfel, FNGCIMM va sprijini masurile luate de banci pentru amanarea ratelor la creditele ipotecare prin Programul Prima Casa pe o perioada de 1-3 luni si restructurarea acestora, prin prelungirea perioadei de rambursare.
“In cazul în care perioada de valabilitate a garanțiilor este inferioara limitei maxime de 360 de luni, amanarea la plata a ratelor se poate implementa fără modificări legislative și fără a fi necesara încheierea unui act adițional la contractul de garantare”, precizeaza Fondul.
“Precizam ca sunt in lucru masuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima casa si sunt analizate posibile intervenții legislative efectuate asupra HG 717/2009 si legislatiei tertiare incidente programului.
De asemenea, se fac eforturi la nivel institutional pentru identificarea si implementarea masurilor menite sa preintampine executarea garantiilor acordate in cadrul Programului Prima Casa.”
In cazul garantiilor acordate creditelor pentru IMM-uri, perioada de valabilitate a acestora se prelungeste de la 30 la 90 de zile, fara comision.
Comunicatul FNGCIMM:
FNGCIMM sustine masurile de restructurare a creditelor garantate in cadrul Programului Prima casa si a creditelor acordate IMM, in contextul crizei generate de proliferarea virusului Covid 19
FNGCIMM incurajeaza finantatorii parteneri sa acorde facilitati de amanare la plata a ratelor pe o perioada de 1-3 luni, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili in aceasta perioada.
Masura este menita sa preîntâmpine inregistrarea de restante la plata ratelor scadente din creditele garantate in cadrul Programului Prima casa si sa conduca la evitarea executarii garanțiilor.
Finantatorii parteneri sunt invitati sa dea dovada de flexibilitate in relatia cu beneficiarii Programului Prima Casa oferindu-le solutii de rescadentare a ratelor din credit, amanare la plata sau suspendarea platii ratelor, cu oferirea de perioade de gratie de pana la 3 luni.
In contrapartida, FNGCIMM va da dovada de aceeasi flexibilitate in privinta extinderii perioadei de valabilitate a garantiilor acordate in cadrul Programului Prima casa si a creditelor acordate IMM.
Precizam ca sunt in lucru masuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima casa si sunt analizate posibile intervenții legislative efectuate asupra HG 717/2009 si legislatiei tertiare incidente programului.
De asemenea, se fac eforturi la nivel institutional pentru identificarea si implementarea masurilor menite sa preintampine executarea garantiilor acordate in cadrul Programului Prima Casa.
In cazul în care perioada de valabilitate a garanțiilor este inferioara limitei maxime de 360 de luni, amanarea la plata a ratelor se poate implementa fără modificări legislative și fără a fi necesara încheierea unui act adițional la contractul de garantare.
In ceea ce priveste prelungirea valabilitatii garantiilor acordate in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii peste scadenta finala a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fara percepere de comision de garantare pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Intervalul de referinta cuprinde o perioada de 60 de zile calendaristice incepand cu data de 17.03.2020 pana la data de 16.05.2020, perioada de prelungire tehnica fiind acordata tuturor finantatorilor cu care sunt semnate conventii de finantare-garantare.
Garantiile ce fac obiectul prelungirii tehnice sunt garantii emise de FNGCIMM SA IFN din surse proprii, in favoarea bancilor finantatoare, a caror perioada de valabilitate expira in intervalul de referinta 17.03.-16.05.2020. Pentru perioada de prelungire tehnica, FNGCIMM SA IFN nu percepe comision de garantare.
De asemenea, termenul de transmitere a documentelor necesare completarii dosarelor cererilor de plata se prelungeste de la 60 zile calendaristice la 120 zile calendaristice, pentru toate cererile de plata inregistrate la Fond pana la data de referinta si/sau intrate in intervalul de referinta.
BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii
Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.
"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii