FNGCIMM a fost transformat, in mod gresit, dintr-un fond de garantare a creditelor pentru firme intr-unul pentru Programul Prima Casa

Autor:

Bancherul.ro
2018-09-05 21:24

Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) este, de fapt, un fond de garantare de catre stat a creditelor imobiliare Prima Casa, in conditiile in care valoarea garantiilor pentru aceste credite reprezinta 83% din totalul garantiilor acordate de fond.

Asta in conditiile in care statul nu a renuntat la programul Prima Casa, desi acesta a fost gandit doar pentru perioada de criza, iar in ultimii 2-3 ani cererea de credite imobiliare standar a crescut, pe fondul avansului economiei si a veniturilor populatiei, dar si a scaderii substantiale a dobanzilor si a excesului de lichiditati din piata bancara, care a permis bancilor sa acorde tot mai multe credite, fara a avea nevoie de sprijinul statului.

Concentrarea activitatii FNGCIMM pe creditele ipotecare nu doar ca este o activitate improprie scopului pentru care a fost creata institutia statului, dar a reprezentat si o greseala strategica, intrucat statul ar fi trebuit sa sustina mai intens in perioada de crestere economica activitatea firmelor romanesti, nu creditele ipotecare, care nu duceau lipsa de clienti.

Mai mult, statul si-a asumat riscuri destul de mari acordand foarte multe garantii Prima Casa intr-o perioada in care ROBOR-ul, indicele pentru stabilirea dobanzii variabile la aceste credite, a scazut la 0,8% anul trecut, dupa care a crescut semnificativ, pana la 3,2% in prezent.

Valoarea garantiilor pentru creditele Prima Acasa a ajuns la 17,2 miliarde lei la jumatatea acestui an, reprezentand 83% din totalul garantiilor acordate de FNGCIMM din fondurile statului, fondurile proprii si sursele in administrare, de 20,7 miliarde lei, conform datelor communicate de institutie.

In primul semestru din acest an, FNGCIMM a acordat un numar de 21.520 de garantii, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul garantiilor Prima Casa a fost de 16.660, avand o pondere de 77% din totalul garantiilor acordate de fond.

Valoarea garantiilor Prima Casa acordate in primul semestru a fost de 1,66 miliarde lei, reprezentand aproape 55% din totalul garantiilor acordate de FNGCIMM, de 3,03 miliarde lei.

FNGCIMM vrea sa redevina un fond al IMM-urilor

FNGCIMM precizeaza ca numarul garantiilor acordate sectorului antreprenorial in primul semestru din acest an a crescut de patru ori fata de anul trecut, la 4.435 de garantii, ca urmare a “strategiei de extindere a portofoliului de produse de garantare si o mai buna pozitionare in directia evolutiei mediului antreprenorial romanesc”.

Alexandru Petrescu, directorul general FNGCIMM, spune ca „linia strategica urmareste re-centrarea activitatii Fondului in zona misiunii sale insitutionale: aceea de a sustine IMM-urile, fie ca se afla in etapa de Start-Up, fie ca se regasesc in etapele evolutive ulterioare. Este esential sa perseveram in a materializa directiile interne de optimizare, de modelare constanta a ofertei de garantare pentru a veni in intampinarea nevoii de finantare a antreprenorilor, astfel incat sa deservim in mod optim cel mai important palier al economiei romanesti: IMM-urile. Fondul are capacitatea institutionala si dispune de expertiza profesionala a unei echipe dedicate, pentru a instrumenta programe ce pot asigura sustenabilitate cresterii economice si in anii urmatorii.”

Si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a facut apel la cresterea rolului fondurilor de garantare pentru sustinerea creditarii firmelor, intrucat bancile s-au concentrat in ultimii ani pe creditarea persoanelor fizice, in contextul euforiei consumului.

FNGCIMM are insa o problema de reputatie, dupa ce fostul sau sef a fost acuzat si judecat pentru fapte de coruptie, iar recent alte persoane din conducerea fondului au fost acuzate ca au luat mita pentru urgentarea dosarelor Prima Casa.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii