Fondul Monetar Internațional (FMI) a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015, dar autoritățile române consideră inacceptabil un deficit bugetar mai mic de 1,4% din PIB, potrivit Agerpres.
“România nu își poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (…) Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic și prea apăsător pentru situația României de azi. Orice discuție sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei românești”, a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la Antena 3.
El a precizat că solicitarea FMI pentru un deficit bugetar mai mic a fost avansată în cursul discuțiilor tehnice, care au avut loc în noaptea de joi spre vineri.
“Am fost informat de echipa tehnică de la minister că azi noapte, în cadrul discuției tehnice, FMI ar fi introdus în discuție acest element nou, pe care noi nu-l știam, acela de a lua în calcul discrepanțele istorice (dintre deficitul calculat pe cash și cel calculat pe metodologia ESA — care ia în calcul și angajamentele de plată — n.r.)”, a spus Vâlcov.
Potrivit ministrului delegat pentru Buget, diferența între solicitarea FMI și nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 — 4 miliarde lei, care ar trebui tăiați din buget, de la investiții publice.
‘Întâlnirea oficială cu FMI va avea loc astăzi (vineri n.r.), la 15.00, iar mandatul meu de negociere este acela de a apăra interesele României. Nu există nicio discuție din punctul nostru de vedere sub cifra de 1,4% deficit bugetar. Oricum și 1,4% este foarte jos, alte state au negociat mult mai bine și nu putem accepta ca regulile să se schimbe în timpul jocului. Datoria mea și a doamnei ministru este să negociem pentru România și pentru români’, a mai spus Vâlcov (foto).
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii