FMI: Nu este posibila reducerea taxelor daca guvernul roman nu-si majoreaza gradul de incasare a veniturilor; doar 44% din TVA ajunge la buget

Autor:

Bancherul.ro
2015-03-27 18:17

In opinia FMI, orice planuri ale guvernului roman de reducere a taxelor, dupa cum s-a anuntat recent, ar trebui insotite de masuri de contrabalansare a reducerii veniturilor bugetare, precum o mai buna administare a veniturilor si cresterea nivelui incasarilor potentiale din taxe la buget, avand in vedere ca deficitul din incasarile din TVA este cel mai mare din Uniunea Europeana, ridicandu-se la doar 44% din ceea ce ar trebui colectat, iar ponderea incasarilor bugetare din PIB, de 18,7%, este inca la un nivel mai redus decat in majoritatea statelor membre UE.

“Pana cand aceste reforme nu aduc rezultate, nu este posibila reducerea taxelor, daca acestea nu sunt compensate in intregime de alte masuri fiscale, precum posibilitatea reducerii cheltuielilor de capital ineficiente, pana cand se imbunatateste capacitatea de absorbtie a veniturilor”, spune FMI intr-un raport publicat astazi dupa discutiile pe marginea acordului stand-by cu Romania.

Institutia internationala considera ca propunerile guvernului roman de reducere a taxelor ar putea pune in pericol disciplina fiscala.

Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, a spus, in cadrul unei conferinte de presa prin telefon sustinuta vineri la Washington, ca “marimea sau intinderea reducerilor de taxe anuntate de guvern ar trebui atent revizuite, tinand cont ca masurile de contrabalansare a reducerilor de taxe vor necesita timp pana vor fi implementate”.

“Cu toate acestea, o reducere a taxelor doar pentru angajatii cu venituri reduse sau pentru tineri ar putea fi finantata prin largirea bazei de impozitare, ceea ce ar putea determina o crestere mai mare a locurilor de munca decat recenta reducere generala a CAS-ului”, mai precizeaza FMI.

[1]

“Doar in jur de o cincime din consolidarea fiscala realizata dupa criza s-a bazat pe veniturile bugetare. In consecinta, Romania a ramas cu un nivel al TVA-ului relativ ridicat, de 24%, accize ridicate, o noua taxa pe constructii si cu unul dintre cele mai mari niveluri de taxare a fortei de munca”, se arata in raportul FMI.

Institutia mentioneaza ca guvernul a adoptat in ultimii ani cateva masuri de reducere a taxelor, precum TVA-ul la paine, eliminarea impozitului pe profitul reivestit si o reducere de 5 procente a CAS-ului (Contributia la Asigurarile Sociale), in vederea pensionarii, masuri destinate a stimula investitiile.

Autoritatile mai propun ca din 2016 sa fie redus nivelul TVA si cel al accizelor, precum si eliminarea impozitului pe dividende si pe constructii, ceea ce ar avea un impact asupra bugetului de 2,2% din PIB.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii