Reprezentantii unui numar de 11.000 de firme din toata tara spun intr-un sondaj periodic efectuat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca accesul la finantare nu reprezinta o problema.
Pe de alta parte, doua treimi dintre intreprinzatori nici macar nu sunt interesati sa obtina un credit, intrucat vor sa-si reduca gradul de indatorare.
BNR a publicat in decembrie 2018 rezultatele Sondajului bianual privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România, realizat pe un esantion care conține circa 11.000 de companii nefinanciare, reprezentativ la nivel național și regional.
Extragerea companiilor incluse în sondaj este realizată prin procedee statistice specifice, cu respectarea criteriilor privind: (i) clasa de mărime a companiei (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și corporații), (ii) sectorul de activitate (conform CAEN Rev. 2) și (iii) regiuni de dezvoltare.
In sinteza sondajului, BNR arata urmatoarele:
Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România (FCNEF) surprinde opiniile sectorului real cu privire la: (i) cele mai presante probleme în desfășurarea activității, (ii) percepția privind costul finanțării, (iii) nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii și efectele unor posibile evoluții nefavorabile ale acesteia, (iv) percepția asupra implicațiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naționale.
Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul menționat, iar principalele concluzii sunt următoarele:
▪ în ansamblu, în ultimele 6 luni, companiile au resimțit problemele într-o manieră mai puțin acută, rezultatele fiind susținute de creșterea economică înregistrată pe plan intern și de costurile de finanțare care sunt, în continuare, la un nivel relativ redus.
Cu toate acestea, unele preocupări legate de evoluția mediului de afaceri se mențin. Nivelul ridicat al fiscalității și impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii.
O altă provocare o reprezintă problemele legate de creșterea costurilor cu forța de muncă și a celor de producție, care rămân în topul celor mai importante probleme pentru companii, ca urmare a presiunilor generate de majorările salariale.
▪ intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu exercițiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare.
▪ capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este redusă. Mai mult de jumătate din firmele chestionate care au credite în lei au răspuns că o majorare cu până la 3 puncte procentuale le-ar afecta semnificativ activitatea și/sau capacitatea de rambursare a creditului. Similar, cea mai mare parte a companiilor care dețin credite în euro apreciază că activitatea acestora ar fi semnificativ afectată dacă rata dobânzii ar crește cu până la 3 puncte procentuale.
Intențiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menținut neschimbate comparativ cu exercițiul anterior.
Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenționează să își reducă gradul de îndatorare.
Doar 1 la sută dintre firme ar contracta un credit indiferent de costul acestuia, atât în lei, cât și în euro.
În condițiile în care cererea de împrumuturi din partea companiilor a continuat să se majoreze, orientarea instituțiilor de credit către acest sector, inclusiv prin ajustarea produselor existente la momentul actual sau dezvoltarea unor strategii țintite specificului firmelor, poate crea premise pentru creșterea sustenabilă a nivelului intermedierii financiare.
Totodată, instituțiile financiare s-ar putea îndrepta într-o mai mare măsură către finanțarea companiilor pentru proiecte de investiții și într-o mai mică măsură pentru nevoile curente ale acestora.
Firmele romanesti obtin cel mai usor finantare dintre tarile din regiune, conform unui sondaj al Bancii Mondiale
Accesul la finanțare reprezintă una dintre cele mai puțin presante probleme cu care se confruntă companiile, după procesul de insolvență (propriu sau al partenerilor comerciali), se mai arata in sondajul BNR.
Acest lucru se explică, pe de-o parte, prin prisma costurilor de finanțare reduse, iar pe de altă parte, ca urmare a reluării la un
nivel redus a activității investiționale după perioada de criză financiară.
Astfel, doar 14 la sută dintre firme consideră accesul la finanțare ca fiind un impediment, acest nivel fiind relativ constant față de sondajul din perioada octombrie 2017 – martie 2018.
De asemenea, nu sunt variații considerabile nici în funcție de dimensiune sau de sectorul de activitate al firmelor. În schimb, companiile care au credite neperformante sunt afectate într-o măsură mult mai mare de acest obstacol, asemănător nivelului
din sondajul anterior.
Rezultatele sondajului sunt în conformitate cu cel mai recent raport Doing Business realizat de Banca Mondială, care arată că,
la nivel regional, România se situează pe cel mai bun loc privind accesul la finanțare, măsurat prin ușurința de a obține un credit.
În ceea ce privește procesul de insolvență, deși numărul firmelor aflate în această stare la finalul lunii septembrie 2018 a rămas relativ constant față de aceeași perioadă a anului anterior, există totuși spațiu de îmbunătățire a cadrului legislativ existent.
Revizuirea mecanismelor de intrare și ieșire de pe piață a firmelor poate fi, de asemenea, de natură să contribuie la sprijinirea spiritului antreprenorial și la utilizare mai bună a resurselor din economie.
Ce dobanzi la credite vor firmele
Conform răspunsurilor primite, rata dobânzii maximă acceptabilă la creditele în lei pentru 21 la sută dintre companii era de 2,5 la sută, iar pentru 11 la sută din firme era de 4,5 la sută. Aceste valori ale cererii potențiale diferă semnificativ de costurile practicate în piață.
Conform datelor la septembrie 2018, rata medie a dobânzii la creditele în lei aflate în stoc, contractate de către companiile din România, era de 7,6 la sută.
Pentru creditele în euro situația este relativ asemănătoare. Chiar dacă rata medie a dobânzii la creditele contractate în euro a fost în septembrie 2018 de 3,3 la sută, 4 la sută dintre companii ar fi dispuse să se împrumute cu o rată a dobânzii mai mare de 3 la sută.
Companiile ar prefera, în proporție de 21 la sută, să se împrumute în euro cu o rată a dobânzii de maximum 1,5 la sută, iar 9 la sută dintre companii ar accepta un credit în euro cu o dobândă situată între 1,5 și 3 la sută.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii