Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce privește regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie 2014, proiectul de lege privind “Autorizarea și supravegherea societăților de asigurare”, anunta ASF intr-un comunicat.
Institutia mai face urmatoarele precizari: “După consultarea publică și obținerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanțelor și Justiției, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare și depunere la Parlament, în vederea dezbaterii și adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015, .
În vederea tranziției spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 și 2014) și va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanț conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.
Societățile de asigurare trebuie să aplice planurile de măsuri proprii în vederea tranziției la regimul Solvency II, iar în cazul în care ASF va constata decalaje majore, va stabili măsuri corective.
Solvency II include măsuri de evitare a volatilității artificiale a bilanțurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investițiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investițiilor și a creșterii economice. Solvency II este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar și pentru a anticipa evoluții nefavorabile din punct de vedere macroprudențial. Solvency II va urmări impactul potențial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilității financiare și va conduce la o creștere a calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători.
Până la aplicarea regimului, ASF va dialoga în permanență cu piața și își va întări propria capacitate instituțională necesară pentru aplicarea Solvency II, prin prisma pregătirii profesionale, a îmbunătăţirii infrastructurii și investițiilor IT.
Noile reguli vor crește nivelul de protecție a asiguraților, prin diminuarea probabilităților de pierdere în cazul în care un asigurător întâmpină dificultăți. Un sistem mai robust va oferi deținătorilor de polițe mai multă încredere în produsele de asigurare și va întări cadrul competiției reale și corecte între companiile de asigurări.
Ce este Solvency II
Solvency II urmărește constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor și supraveghetorilor din piața internă europeană. Regimul are ca obiectiv principal creșterea protecției asiguraților prin armonizarea reglementării și supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuției la dezvoltarea economică.
Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii și obiective care urmărește printre alte elemente şi:
– evaluarea și cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creșterii calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători;
– calculul necesarului de capital de solvabilitate;
– armonizarea și uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieței interne;
– responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administrație/Supraveghere, directoratului și conducerii executive a societăților de asigurare în respectarea legislației, inclusiv prin asigurarea calității profesionale și profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă și din alte funcții de execuție.”
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii