Firmele de asigurari de viata romanesti NN, Grawe si Asirom vor participa la un test de stres la nivel european, dupa criteriile EIOPA

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-25 15:16

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societăților de asigurări de viață, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:

Acest exercițiu are scopul de a evalua vulnerabilitățile asigurătorilor și gradul de rezistență la evoluții adverse ale pieței, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creștere a riscului sistemic în situații de stres.

Având în vedere criteriile stabilite de către EIOPA, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat participarea la acest exercițiu a unui număr de trei societăţi: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG. Astfel, este asigurată o prezență de peste 57% din piața de asigurări de viață, în funcție de valoarea rezervelor tehnice, conform cerințelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015.

Testul de stres va avea o componentă de bază de tip „bottom up” în care companiile vor calcula și vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante, respectiv:

– Un scenariu de menținere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobândă („low for long scenario”) care pune presiune pe profitabilitatea și pe solvabilitatea societăților de asigurări de viață, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deținute în portofoliu;

– Un scenariu de tip „double hit” care presupune menținerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui șoc.

O astfel de evoluție, deși posibilă are o probabilitate redusă. În cazul în care totuși s-ar materializa ar exercita o dublă presiune asupra societăților de asigurare de viață pentru că ar conduce la menținerea la nivel ridicat a obligațiilor din asigurare și totodată ar duce la scăderea valorii activelor.

Scenariile, amploarea șocurilor și metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor și a transmiterii rezultatelor revine societăților participante.

Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip „top-down”, urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăților. Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip „bottom-up”.

Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autoritățile naționale este 15 iulie 2016, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate în decembrie 2016, la nivel agregat și/sau anonimizat. EIOPA va publica săptămânal un set de Întrebări&Răspunsuri (Q&A) în sprijinul companiilor participante.

Mai multe detalii despre testul de stres puteți să găsiţi AICI.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Noutati ASF

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Genox Invest si Vitalinvest, platforme de investitii in criptomonede neautorizate de ASF, care pot fi inselatorii

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat la rubrica ALERTE INVESTITORI noi platforme de investitii in criptomonede neautorizate, care se pot dovedi inselatorii si in care va recomandam sa nu investiti... detalii

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii

O noua platforma de investitii in criptomonede, Geneoninvest, ar putea fi inselatorie, avertizeaza ASF

O noua plaforma de investitii in criptomonede precum bitcoin, Geneoninvest (vezi foto), ar putea fi o inselatorie, fiind inclusa in lista autoritatilor nesupravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF):"DAWG SOLUTIONS... detalii