FGDB nu garanteaza banii furati de hackeri din conturile bancare

Autor:

Bancherul.ro
2015-02-25 23:12

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) anunta ca nu garanteaza pentru banii furati de hackeri din conturile clientilor bancilor, acestea fiind singurele responsabile pentru pastrarea in siguranta a banilor deponentilor.

“În cazul în care un deponent constată ca i-au dispărut bani din conturile bancare, deponentul solicită băncii returnarea banilor, în condițiile funcționării acesteia”, arata FGDB intr-un comunicat.

FGDB mentioneaza ca garantează banii deponenților doar în caz de faliment bancar sau în situația în care instanța sau BNR declară indisponibilizarea depozitelor unei bănci.

Plafonul de garantare este de 100.000 de euro și se plătește în lei.

În maximum 20 de zile lucrătoare de la data indisponibilizarii depozitelor, FGDB pune la dispoziția tuturor deponenților garantați, prin băncile mandatate, sumele necesare pentru plata integrală a compensațiilor. După anunțul FGDB de începere a plății compensațiilor deponentul poate să își ridice compensația de la banca mandatată.

Dacă un deponent are depozite la două sau mai multe banci, el va primi câte o compensaţie, in limita plafonului, pentru depozitele constituite la fiecare bancă.

FGDB nu este finanțat din bani de la bugetul de stat. Sursele de finanțare ale FGDB sunt :

– Contribuțiile băncilor participante

– Venituri din investirea resurselor financiare disponibile

– Încasările din recuperarea creanțelor FGDB

De asemenea, FGDB poate contracta împrumuturi de la instituțiile de credit, societăți financiare și alte instituții, precum și să emită titluri de valoare.

Chiar daca FGDB dispune de resurse echivalentul a 2,2% din valoarea tuturor depozitelor bancare, nu exista riscul de a nu putea despagubii deponentii unei banci care intra in faliment.

De ce?

Pentru ca FGDB este obligat prin lege să onoreze toate obligațiile de plată către deponenții garantați. În cazul în care resursele financiare ale FGDB (proprii și atrase) ar fi insuficiente pentru acoperirea plății compensațiilor, legea prevede ca Guvernul să pună la dispoziția FGDB sumele necesare, sub formă de împrumut, în termen de maximum 5 zile lucratoare de la data solicitării.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii