Discuțiile privind crearea unei bănci pentru dezvoltare înclină mai mult pe varianta Eximbank, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
“Sunt discuții avansate pentru crearea acelei bănci de dezvoltare, bancă pe care eu cred și sper să o putem vedea înființată în primul semestru al acestui an. Înființată în sensul de a funcționa.
Se merge pe discuția cu cele două bănci de stat, Eximbank sau CEC Bank, mai mult pe partea de Eximbank. Împreună cu domnul ministru Vâlcov (ministrul Finanțelor Publice — Darius Vâlcov n.r.) lucrăm la această idee și sper ca undeva în primul semestru al acestui an să putem să vorbim de o astfel de instituție financiar-bancară în România”, a spus Teodorovici.
El a precizat că va fi foarte utilă o astfel de bancă pentru că statul poate să lucreze în mod direct cu ea, iar beneficiarii vor avea un vehicul util în ceea ce privește plățile.
“Va fi foarte utilă pentru că, pe deoparte, statul poate să lucreze în mod direct cu această instituție, pe de altă parte beneficiarii vor avea cu adevărat un vehicul util în tot ceea ce înseamnă plăți, împrumuturi, absolut tot ce ține de partea de finanțare a unui beneficiar, fie public fie privat”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
Pe 25 noiembrie 2014, fostul ministru Delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu, declara că proiectul de înființare a unei bănci de dezvoltare care să sprijine antreprenoriatul și sectorul IMM trebuie asumat și nu depinde de părerea unei persoane.
‘Intenția noastră este să avem o bancă de dezvoltare. Nu cred că trebuie să ne împiedicăm de o persoană sau alta. Cred că toate aceste acțiuni legate de mediul de afaceri, de strategie, ar trebui să fie asumate de mediul privat. Și cum ele sunt asumate de mediul privat, indiferent de părerea unei persoane, cred că trebuie să avem o bancă de dezvoltare. Eu am menționat două bănci, CEC Bank sau Eximbank. Important este să se facă’, a spus Jianu.
Pe de altă parte, președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, a arătat că transformarea CEC în bancă de dezvoltare este ‘ineficientă’.
‘Ni s-a sugerat în ultima vreme să devenim o bancă a IMM-urilor, a agricultorilor, de dezvoltare sau de alt tip, însă noi suntem o bancă comercială universală. Avem o rețea puternică de unități teritoriale, iar transformarea CEC Bank într-o bancă de investiții este ineficientă. O bancă specializată, în condițiile economice de astăzi, nu mai are viabilitate nicăieri în lume. La această oră, CEC Bank acordă credite către IMM-uri (42% din întreg portofoliul de credite), agricultori și administrațiile publice locale’, arăta Ghețea în 20 noiembrie 2014.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii