Euribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro

Autor:

Bancherul.ro
2023-02-06 10:44

Euribor la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in euro, a crescut la 2,5%, iar Euribor la 6 luni la aproape 3%, ceea ce determina cresterea ratelor la creditele in euro, in special la creditele ipotecare, care au valori mai mari.

Spre deosebire de Robor, indicele pentru creditele in lei, care a crescut deosebit de mult pe parcursul ultimilor doi ani, Euribor a inceput urcusul mult mai tarziu si mult mai putin, conform politicilor monetare ale BNR (Banca Nationala a Romaniei), respectiv BCE (Banca Centrala Europeana).

Astfel, BNR a inceput sa majoreze dobanda de referinta din octombrie 2021, de la 1,5% la 7%, in timp ce dobanda BCE a crescut doar din iulie 2022, de la 0% la 3% in prezent.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 7,15% in prezent, in timp ce EURIBOR la 3 luni a crescut de la valori negative, de -0,5%, cat era in 2021, la 2,5% in prezent.

Cu cat au crescut ratele in lei si euro

Sa luam ca exemplu un credit de 50.000 de euro, echivalentul a 250.000 de lei, pe o perioada de 20 de ani, ambele cu dobanzi variabile, indexate la indicii ROBOR si EURIBOR la 3 luni.

In cazul creditului in lei, din cauza ROBOR, care a urcat de la 1,5% la 7%, rata lunara a crescut de la 1.614 lei la 2.454 lei, adica aproape s-a dublat.

Suma totala de plata a crescut, in consecinta, de la 378.068 lei 581.695 lei.

La creditul in euro, scumpirea este mult mai mica: de la 1.364 lei a ajuns acum la 1.749 lei (echivalent euro). (vezi foto)

Ce se va intampla in continuare cu ROBOR si EURIBOR?

BNR a ajuns cu dobanzile la cel mai inalt nivel, de 7%, urmand tendinta de scadere, odata cu inflatia, ceea ce inseamna ca si ROBOR-ul va scadea.

BCE este insa in urma cu cresterea dobanzilor, urmand alte majorari peste nivelul de 3%, insa nu de o amploare atat de mare ca cele ale BNR, posibil sa se opreasca sub nivelul de 4%

Astfel ca Euribor probabil ca va mai creste putin, in jurul valorii de 3%, ceea ce nu va mai umfla foarte mult rata lunara a creditului.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii