BANCI | Stirea Zilei

Este clar ca vom avea o lege a darii in plata care se va aplica creditelor in derulare, dar mai raman doua probleme de stabilit: daca va fi doar pentru cazurile sociale si daca vom avea si credite fara dare in plata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-04-04 22:18

Comisia juridica a Camerei Deputatilor ar putea stabili marti forma finala a legii Piperea privind darea in plata a caselor ipotecate pentru a scapa de credit, inainte de a fi trimisa plenului Parlamentului pentru a fi votata, din nou, dupa cererea de reexaminare a presedintului Iohannis si criticile virulente din partea tuturor institutiilor nationale si europene, inclusiv FMI.

In urma dezbaterilor organizate saptamana trecuta de comisia juridica din Camera Deputatilor, adoptarea retroactiva a legii, adica imprumuturilor acordate pana acum, aflate in derulare, pare a fi sigura, in conditiile in care atat ARB cat si BNR s-au consolat cu aceasta idee, singurul care a mai protestat fiind Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank si al Patronatelor Bancare.

Solicitarile BNR de modificare a legii, dupa cum au fost exprimate de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, au fost urmatoarele:

- introducerea unui plafon;
- aplicarea legii doar pentru imobilele cu destinatie o locuinta;
- de lege sa beneficieze doar cei supraindatorati la banca, respectiv cei care au o rata lunara de platit mai mare de 65% din venitul lunar net;
- sa se elimine din lege programul Prima Casa;
- legea sa nu fie imperativa, ci sa asigure posibilitatea participarii voluntare a debitorului, respectiv creditorului, la utilizarea instrumentului darii in plata.

Georgescu a insistat ca legea sa fie una cu caracter social, astfel incat de aceasta sa beneficieze doar cei care nu pot plati, nu si care nu vor, iar colegul sau jurist, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, a adus argumente de natura legala din care rezulta ca legea s-ar putea aplica retroactiv fara sa se incalce Constitutia, cu conditia sa se aplice in mod exceptional restantierilor sau supraindatoratilor, asa-zisele cazuri sociale. (vezi aici detalii)

La randul sau, Sergiu Oprescu, seful ARB si al Alpha Bank, o banca axata mai mult pe creditarea firmelor si mai putin a persoanelor fizice, fara credite in franci elvetieni, a insistat ca trebuie lamurita, mai intai de toate, aceeasi problema, de aplicare sau nu pentru cazurile sociale, lasand sa se inteleaga astfel ca bancherii s-au consolat cu ideea aplicarii legii pentru creditele in derulare.

Singurul care a mai protestat a fost Steven van Groningen, seful Patronatelor Bancare si al Raiffeisen Bank, care are printre cele mai multe credite in franci elvetieni, cele mai vulnerabile pentru darea in plata, din cauza cresterii substantiale a valorii creditelor raportate in lei, ca efect al aprecierii puternice a francului dupa criza din 2008.

Evident ca nu putem fi de acord cu o legislatie care afecteaza drepturile noastre de proprietate sau cu o legislatie care este aplicata retroactiv si care afecteaza lipsa de predictibilitate pe care o avem deja in Romania”, a spus el la comisia juridica. (vezi aici declaratiile integrale)

Oprescu mai sugerat o idee parlamentarilor, pentru evitarea consecintelor negative ale legii asupra conditiilor de acordare a creditelor noi, prin majorarea avansului si a dobanzilor: sa gaseasca o solutie pentru ca legea sa nu se aplice tuturor creditelor, astfel incat sa existe si credite noi fara dare in plata.

Cred ca este in beneficiul clientilor sa lasati posibilitatea sa existe creditare si in afara prevederilor legii darii in plata, astfel incat sa se poata face diferentierea foarte clar intre ceea ce inseamna pret pentru credit la care se aplica legea darii in plata si alt credit la care nu se aplica. Pentru ca sunt foarte multi clienti care daca s-ar aplica aceasta lege in final s-ar putea sa constate ca abilitatea lor de a obtine un credit ipotecar va scadea”, a spus Oprescu.

O solutie in acest sens ar fi ca legea sa nu se aplice obligatoriu si creditelor noi, ci sa fie optionala, adica exact cum prevede si Directiva 17: clientul si banca sa stabileasca in momentul semnarii contractului daca respectivul credit va fi cu dare in plata sau nu.

Presedintele comisiei juridice, deputatul ALDE, Bogdan Ciuca, s-a aratat interesat de idee: "daca va ganditi la un instrument care sa inlature temerea ca imprumuturile se vor scumpi, as fi de acord cu aceasta solutie, sa fie doua tipuri de credite". Intrebarea e: vor veni bancherii cu o solutie in acest sens? 

Orium, important este ca legea darii in plata nu se va plica si creditelor Prima Casa, dupa cum au convenit saptamana trecuta parlamentarii, singura concesie pe care acestia au facut-o pana acum.

Comentarii

adi
Bugetw
Bancherii de top sunt si ei sclavi dar au alte bugete ... e grele...alte provizioane alte chestii ... se diminueaza bonusurile daca nu isi exercita in mod corespunzator influienta...mai dau cate un telefon... oare cineva a acultat tel lui Oteanu sau a lui Isarescu?...daca da..in curand va deveni retard...sau nu...Isarescu...mai poti?...du te la cules de vie si sa ne dai lectii cand nu mai vei mai avea piata libera..:)

cosming
mda
Cum sa avem credite fără DIP.... legea nu e opțională, se va aplica la toate creditele în derulare cu garanții ipotecare exceptând Prima Casa. Nu cred că printr-o semnătura pe un contract poți renunța la aplicarea legii...Cred ca băncile încearcă să inducă această idee cum că vor fi credite fără DIP ... Este fals! Indiferent ce vor conține contractele noi de credite cu garanții ipotecare legea DIP se va aplica deoarece în România legea NU e opțională!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii