Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, negociaza cu fondurile de investitii straine un pret mai bun pentru un pachet substantial de credite neperformante, in valoare de cel putin 2 miliarde de lei, conform reprezentantilor bancii, dar care ar putea ajunge chiar si la 3,6 miliarde de euro, potrivit unor surse implicate in tranzactie, ceea ce ar putea prelungi termenul de incheiere a tranzactiei, stabilit initial pentru aceasta vara (trimestrul trei).
Andreas Gottschling, seful riscului la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a precizat astazi, in cadrul unei conferinte cu analistii, ca in prezent se poarta in continuare negocieri cu mai multe parti interesate sa cumpere un alt pachet important de credite neperformante ale BCR, si „inca avem intentia de a avea un rezultat tangibil in trimestrul trei.”
Gottschling anunta in luna mai, cu ocazia prezentarii rezultatelor trimestriale, ca BCR negociaza vanzarea in acest an a anui nou pachet de credite neperformante, cel putin de marimea celor doua incheiate anul trecut, de 2 miliarde de lei.
Ulterior, surse din cadrul partilor participante la tranzactie, Deutsche Bank si doua fonduri americane de investitii, au dezvaluit ca pachetul de neperformante scos la vanzare de BCR este mult mai mare, ajungand la uriasa cifra de 3,6 miliarde euro, nu lei.
Cifra pare insa mult exagerata, intrucat, conform datelor prezentate de Erste Bank, BCR are in prezent in portofoliu credite neperformante de doar 1,860 miliarde euro, in scadere cu 252 milioane euro fata de martie 2015. In iunie 2014, stocul de neperformante era de 2,933 miliarde euro, ceea ce inseamna ca in jur de 1 miliard de euro (4,4 miliarde lei) au fost vandute si scoase in afara bilantului pe parcursul ultimului an.
[1]
In trimestrul doi din acest an, Erste a vandut firmelor de recuperare creante credite neperformante ale BCR in valoare de doar 64,4 milioane euro, ceea ce inseamna ca diferenta de 187,6 milioane lei reprezinta credite neperformante scoase in afara bilantului, conform recomandarilor BNR, cu scopul reducerii ratei creditelor neperformante, care a coborat astfel de la 23,6% in martie la 21,1% in iunie 2015.
Intrebat daca in cazul in care va primi oferte de cumparare la un pret mai mic decat cel asteptat, banca va prefera sa le vanda sau sa le pastreze, seful riscului de la Erste Bank a spus: „E o intrebare prea generala. Ati vazut ca anul trecut au fost vanzari care au implicat provizioane suplimentare, altele care nu au avut nevoie de mai multe provizioane, de aceea si noua tranzactie va depinde de parametrii portofoliului si a ofertei primite, de aceea nu se poate da un raspuns general. Anul trecut am dovedit ca si in cazul in care pretul primit este sub valoarea contabila a creditelor, pentru un motiv sau altul am fost pregatiti sa suportam pierderea. Dar fireste ca exista si posibilitatea sa primim o oferta care ar putea sa nu merite sa o luam in considerare, pentru ca vedem o schimbare de preturi, de asemenea sunt si alte tranzactii care au loc intre alti participanti, si cred ca in mai multe tari, nu doar Romania, exista o valoare economica pentru activele scoase la vanzare, motiv pentru care nu vom ignora complet acest aspect.”
„Asadar sunteti dispusi la reduceri modeste de preturi, dar nu si pentru ajustari substantiale, corect?” a intrebat un analist.
„O foarte modesta reducere”, a raspuns seful Erste Bank, Andreas Treichl. Intrebat daca tranzactia se va incheia in acest an, el a spus ca nu stie. A precizat insa ca banca isi pastreaza intentia de a-si reduce volumul de nepeforante, conform intelegerii cu banca nationala si cu BCE, astfel incat sa se poata concentra pe acordarea de noi imprumuturi.
BCR a incasat in schimbul creditelor neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro) vandute anul trecut bancii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creante APS Holding o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adica 7% din valoarea respectivelor imprumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, intrucat cele mai multe sunt in insolventa.(vezi aici detalii)
BCR are in plan reducerea neperformantelor cu 3,8 miliarde lei in acest an
Intr-o recenta prezentare a sefului BCR, Tomas Spurny, se arata ca BCR isi propune reducerea volumului de credite neperformante de la 10,4 miliarde lei la finalul lui 2014 la 6,6 miliarde lei la finalul lui 2015, asadar cu 3,8 miliarde lei.
In acelasi timp, soldul de credite ale bancii urmeaza sa scada cu o suma asemanatoare, respectiv 3,5 miliarde lei, de la 40,4 miliarde lei la 36,9 miliarde lei.
In 2016, neperformantele ar urma sa mai scada cu 2,3 miliarde lei, la 4,9 miliarde, in timp ce stocul de credite urmeaza a se stabiliza la 36,6 miliarde lei, cu doar 300 de milioane lei mai putin.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii