Erste Bank estimeaza pierderi de minim 1,2 miliarde euro in 2014, la care contributia BCR va fi covarsitoare: 1,4 miliarde euro

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-03 23:14

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a anuntat astazi ca ar putea suferi in acest an pierderi de minim 1,2 miliarde lei, prognoza pesimista publicata fiind intre 1,4 si 1,6 miliarde euro, fata de asteptarile initiale pentru un profit de 500 milioane euro. Cauza principala: creditele neperformante si deprecierea fondului comercial (goodwill) la BCR, care in total vor contribui cu 1,4 miliarde la rezultatul negativ al bancii-mama din Viena.

Sa vedem despre ce este vorba. In primul rand, Erste precizeaza ca la BCR s-a initiat un proces de reducere accelerata a creditelor neperformante, a caror volum a fost diminuat deja in acest an cu 800 de milioane de euro, consecinta fiind o scadere a ratei creditelor neperformante (NPL) de la 30% la 25%.

Pentru aceste noi credite neperformante scoase din bilant, BCR a facut provizioane de 400 milioane euro.

Cresterea provizioanelor de risc de la BCR, precizeaza Erste Bank, reflecta recentele eforturi ale BNR de a reduce intr-un ritm accelerat rata creditelor neperformante din sistemul bancar, inaintea procesului de evaluare a activelor bancare (Asset Quality Review – AQR) initiat de Banca Centrala Europeana. BCR va fi nevoita sa-si majoreze provizioanele si din cauza scaderii pretului preconizat a fi incasat din vanzarea unor pachete de credite neperformante.

Erste Bank a mai precizat ca din cauza cresterii provizioanelor de la BCR va initia un nou test de depreciere asupra tuturor activelor intangibile ale BCR (fondul comercial – goodwill, valoarea marcii si a clientilor), in suma totala de 800 de milioane de euro, care ar putea fi anulate in intregime. Aceasta acțiune ar putea duce si la plata unui impozit amanat de aproximativ 200 de milioane de euro.

In total, asadar, vorbim de pierderi potentiale asumate de Erste din activitatea BCR de nu mai putin de 1,4 miliarde euro: 400 de milioane provizioane pentru credite neperformante si 1 miliard reducerea valorii fondului comercial si plata impozitului amanat.

Trebuie precizat aici ca aceste pierderi din activitatea BCR vor impacta in principal rezultatele bancii-mama, Erste Bank, si nu pe cele ale bancii romanesti, intrucat Erte a inclus in propria contabilitate valoarea fondului comercial al BCR, in momentul preluarii bancii, si implicit ea este cea care contabilizeaza si pierderile rezultate in urma procesului de amortizare (write-off) a fondui comercial, dupa cum explica purtatorul de cuvant al bancii austriece, Carmen Staicu.

Fondul comercial la BCR era initial de 3 miliarde euro

Fondul comercial al BCR a fost evaluat la sfarsitul lui 2006, dupa preluarea de catre Erste Bank, la peste 3 miliarde de euro, pentru a reflecta pretul platit de grupul austriac, de peste 6 ori valoarea contabila a bancii romanesti.

Erste a achitat atunci 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% dintre actiunile BCR, dar intre timp si-a majorat participatia la aproape 100%. Diferenţa dintre preţul plătit şi capitalurile proprii ale BCR a fost înregistrată în bilanţul Erste ca “goodwill” sau fond comercial, in limba romana. (Vezi aici detalii)

Erste prevede cresterea provizioanelor aferente creditelor neperformante de la 1,7 la 2,4 miliarde euro in acest an, pentru toate bancile din cadrul grupului, prezent in tarile din Centrul si Estul Europei.

Acestea sunt afectate si de pierderile ce urmeaza sa le adune subsidiara Erste Bank din Ungaria, ca urmare a deciziei guvernului de a reduce veniturile bancilor din creditele in valuta.

O alta cauza importanta pentru rezultatul negativ estimat de Erste Bank in acest an sunt si problemele din Ungaria, unde Parlamentul urmeaza sa adopte maine o lege care sa permita guvernului sa impuna bancilor reducerea costurilor aferente creditelor in valuta. Este vorba de celebra decizie a Curtii Europene de Justitie in cazul Kasler vs. OTP Bank, care a decis ca bancile din Ungaria castiga nemeritat din diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare la rambursarea creditelor in valuta.

In consecinta, Erste se asteapta ca subsidiara din Ungaria, a doua ca marime dupa OTP Bank, sa acumuleze in acest an provizioane de 300 de milioane de euro.

[1]

Nu este nevoie de capital suplimentar

In total, asadar, Romania si Ungaria ar putea aduce Erste pierderi de 1,7 miliarde euro. Daca tinem cont ca intial banca austriaca astepta un profit de 500 de milioane de euro in acest an, atunci diferenta rezultata este o pierdere de 1,2 miliarde euro. Dar, din motive prudentiale, Erste a avansat public o estimare mai pesimista, respectiv 1,4-1,6 miliarde euro.

Erste mai precizeaza ca, in ciuda pierderilor estimate pentru acest an, nu va avea nevoie de o noua majorare de capital si va trece fara probleme testul de stres si evaluarea activelor realizate de Banca Centrala Europeana.

Banca austriaca estimeaza ca la finalul lui 2014 va avea o rata de adecvare a capitalului (CET-1 ratio) de 10%, conform noii definitii a Autoritatii Bancare Europene (EBA), fara a fi nevoie de o majorare de capital.

Suntem convinși că aceste măsuri ne vor ajuta, de asemenea, sa trecem confortabil de testele de stres si de evaluare a activelor. Dar mult mai important este ca prin adoptarea acestor măsuri am făcut tot ce a stat în puterea noastră pentru a evita aparitia unor efectele negative începând din 2015. Acestea se vor reflecta de asemenea într-un profit net mai stabil și în creștere al Erste Group”, a comentat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Perspective la BCR

Erste a mai precizat ca din 2015 se asteapta la o normalizare completă a costurilor de risc la BCR, care sa se situeze la 100-150 puncte de baza din media împrumuturilor brute acordate clientilor, însoțită de o reducere accelerată a creditelor neperformante.

Profitul operational la BCR va fi mai mic, dar se va stabiliza odata cu incheierea procesului de reducere a veniturilor din dobanzi, care au ajuns deja la niveluri mici.

Si in Ungaria banca preconizeaza normalizarea costurilor cu riscul pana la 150-200 puncte de baza până în 2016 din media împrumuturilor brute, dupa finalizarea tuturor masurilor guvernamentale impotriva bancilor.

Grupul Erste mai precizeaza ca se asteapta la imbunatatirea profitului net (ROTE: 8-10%) în 2015, în ciuda taxelor bancare încă disproporționate. (Vezi aici comunicatul Erste Bank)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii