BANCI | Analiza

EFG Eurobank Property Services: Preturile locuintelor par a se fi stabilizat in trimestrul 3 din 2011

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-12-22 11:36

Prețurile locuințelor par a se fi stabilizat în al treilea trimestru al anului 2011, conform Indexului Rezidențial calculat de EFG Eurobank Property Services, membră a Eurobank EFG Group, anunta compania intr-un comunicat.

Regiunea București-Ilfov pare a fi în fruntea îmbunătățirilor, revenind de la o scădere anuală de 1,6% a prețurilor medii în ultimii 5 ani și de 6,3% în ultimul an, la o creștere de 1,3% în al treilea trimestru al anului 2011.

”Creșterea prețurilor pentru unele regiuni și orașe pe bază trimestrială trebuie tratată cu precauție, din moment ce evoluția este influențată de sezonalitate și consecvența poate fi folosită mai ales pentru date statistice. O perspectivă sigură privind evoluția pe termen lung a prețurilor poate fi dată de indecșii anuali care țin cont de discrepanțele sezonale, dar exprimă informații mai rare (în ritm anualizat) şi deci mai puţin relevante pentru estimarea aşteptărilor imediate”, a declarat Dimitra Marini, director general al EFG Eurobank Property Services România.

Zona București - Centru a avut o contribuție semnificativă la această performanță prin accelerarea de la o creștere de 0,8% pe an, în ultimii 5 ani, la 7,9% în ultimul an și 7,3% în al treilea trimestru al acestui an. Luând în considerare faptul că, în timp, regiunea București-Centru a demonstrat o anticipare a trendului general al pieței, creșterea înregistrată poate fi considerată un indicator pozitiv al unei potențiale recuperări a întregului sector rezidențial, în următoarele luni. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că nivelul trimestrial al regiunii București-Centru este volatil, evoluții cu suișuri și coborâșuri înregistrându-se și în trecut. Zona Bucureștiului a înregistrat o scădere a prețurilor de 3,8% în ultimul trimestru, ceea ce conduce la slabe performanţe şi asupra altor segmente la nivel anual și pentru ultimii cinci ani (în bază anuală).

Pe parcursul trimestrului trecut, prețurile apartamentelor din București au scăzut cu un procent moderat de 3,6%, în timp ce prețurile apartamentelor din țară au suferit o corecţie mai drastică de 5,3%. De asemenea, sumele pentru care se puteau cumpăra proprietăţi nou construite s-au diminuat, cu 2,3% în București, în timp ce la nivel național au suferit o depreciere de 10%. Proprietățile vechi au avut scăderi mai mici de 1,4% în București și 1,8% în țară. Influențat de programul guvernamental Prima Casă, nivelul general cumulat al apartamentelor din cele două zone ale Bucureștiului (Centru și Periferie) a avut o modificare de doar 0,9%.

La nivel regional, Moldova este singura regiune care a înregistrat creșteri de 0,8% pe parcursul ultimilor 5 ani, de 8,6% anual și de 1,4% trimestrial, având, la nivel anual, cel mai mare index pe zone. Pe parcursul celui de-al treilea trimestru, prețurile s-au îmbunătățit în zona vestică a țării și au continuat să scadă cu o viteză mai accentuată în diviziunile Nord și Sud, și la o viteză mai scăzută în diviziunea Centru.

Acelaşi trend descrescător al preţurilor s-a înregistrat în majoritatea orașelor din România. Astfel de situații se întâlnesc în Constanța, Brăila, Cluj-Napoca și Brașov. Prețurile rezidenţelor în Craiova au rămas stabile pe parcursul ultimului trimestru; totuși, orașul deține cea mai puternică performanță pe 5 ani, în comparație cu alte mari orașe, având o rată anuală de 4,7%. Ploieștiul combină creșterea trimestrială puternică cu cea de pe ultimii 5 ani (in ritm anualizat), urmat de Oradea și Timișoara. În același timp, Iașul are cea mai semnificativă creștere anuală a prețului apartamentelor, urmat de Cluj-Napoca.


Pentru a calcula Indexul rezidențial, România a fost împărţită în 8 regiuni geografice. Sistemul de împărțire acoperă întreg teritoriul țării și evită suprapunerile geografice. Din acest motiv, județul Ilfov a fost analizat în acceaşi regiune ce cuprinde şi Bucureștiul.

Calcularea indexului rezidențial este bazată pe proceduri și tehnici statistice clar definite, care limitează implicarea subiectivă. Datele colectate includ o varietate de caracteristici, pe lângă valoarea și suprafața proprietății. Sunt analizate amplasarea, apropierea de centrul orașului, sau de zone turistice, natura proprietății – tipul, vârsta, calitatea construcției. Nu sunt excluse din studiu parcările, sistemul de încălzire, precum și prezența liftului la bloc. Cercetarea calitativă a ținut cont de specificul pieței imobiliare din România.

EFG Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a EFG Eurobank Ergasias S.A., care deține 80% din capitalul său social. Înființată în iunie 2005, ca un centru de servicii integrate, EFG Eurobank Property Services S.A. oferă soluții imobiliare complete. Principalul client al societății este în momentul de față Bancpost S.A., pentru care EFG Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o rețea vastă pe întreg teritoriul României. Operând din sediul central din București, EFG Eurobank Property Services S.A. a reușit să dezvolte un portofoliu important de clienți incluzând instituții bancare, instituții publice, fonduri imobiliare, investitori străini, societăți locale de dezvoltare imobiliară și societăți private şi s-a stabilit într-o poziţie competitivă între companiile imobiliare de top din România.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii