Educatie Financiara: Un credit in euro poate deveni mai scump decat unul in lei

Autor:

Bancherul.ro
2013-05-21 17:17

Atunci cand suntem pusi in situatia de a alege intre un credit in euro, cu dobanda mai mica, si unul in lei, cu o rata lunara mai mare, multi dintre noi am putea fi tentati sa optam pentru prima varianta: obtinem astfel un credit mai mare, iar rata lunara e putin mai mica. Una dintre principalele lectii pe care trebuie sa le invatam insa din aceasta criza financiara este ca trebuie sa tinem cont atat de riscul valutar cat si de riscul cresterii dobanzilor. Costul real al unui credit in valuta se stabileste doar dupa ce adaugam cele doua riscuri, astfel incat, dupa cum vom vedea in continuare, un credit in euro poate deveni mai scump decat unul in lei.

„Renuntand sa mai dati credite in euro ci doar in lei, cu dobanzi mai mari, obligati clientii sa plateasca mai mult”, reprosa recent reprezentantilor ING un ziarist care se autoproclama aparatorul clientilor bancilor.

Si mai recent, BCR, prima care a renuntat, inca de anul trecut, la creditele ipotecare in euro, emite un comunicat in care un reprezentant al bancii spune, printre altele: „In urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre EUR şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în EUR şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminarii riscului valutar.”

Iar cel mai recent, un alt site, e-fin, care se pretinde, de asemenea, un specialist in finante, raspandeste prin mediul online o stire in care spune contrariul, adica „diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa”, motiv pentru care „romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta”.

Si sunt citati acolo reprezentantii a doi brokeri de credite, care ilustreaza cat pierd clientii la rata lunara daca aleg un credit in lei, respectiv 160 de lei, la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani. Concret, rata la un credit in euro ar fi 240 de euro (1.040 de lei) iar rata la un credit in lei, de 1.200 de lei.

Niciun cuvant in respectivul articol despre riscul valutar, asa cum nici colegul care acuza ING ca ne obliga sa platim rate mai mari a omis, cu buna stiinta, probabil, sa ia in calcul acest aspect. A facut-o, in trecere, doar reprezentantul BCR.

Pare incredibil ca aceste lucruri se petrec acum, dupa peste 4 ani de criza, in care am vazut cum ratele la creditele in euro pot urca si cu 30%, asa cum li s-a intamplat celor care s-au imprumutat in 2007, cand euro era 3,3 lei, iar in 2009 a ajuns la 4,4 lei.

In van a cuvantat, deseori, si guvernatorul Mugur Isarescu, care atentiona ca pretul unui credit in euro nu este dat numai de dobanda ci si de riscul valutar. Puneti inca 30% la dobanda in euro si veti vedea adevaratul pret al creditului in valuta. Daca maine sau in urmatorii 25 sau 30 de ani ai creditului, rata in euro va creste iar cu 30%, asta inseamna ca rata devine 1370 de lei, mai mare, asadar, cu 170 de lei decat rata la creditul in lei!

Citeste toata stirea

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii