Draghi: Quantitative Easing (QE) nu a dus la cresterea excesiva a valorii activelor

Autor:

Bancherul.ro
2016-04-16 09:56

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat asigurări că instituția va continua să adopte măsurile necesare pentru cresterea inflației și precizeaza nu au existat dovezi că politicile de relaxare monetară creează o creștere excesivă a valorii activelor, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Perspectivele economice ale zonei euro se confruntă cu incertitudini din cauza evoluțiilor de pe piețele emergente, a previziunilor mohorâte privind prețului țițeiului și a riscurilor geopolitice.

Deși măsurile de relaxare cantitativă (QE) pe o perioadă extinsă de timp ar putea avea consecințe involuntare pentru anumite sectoare, sub forma asumării unor riscuri excesive și a creșterii nejustificate a valorii activelor, în prezent BCE nu observă că ar exista dovezi ale comportamentului excesiv al băncilor și al altor instituții financiare, a declarat șeful BCE la Washington.

De asemenea, Mario Draghi a reafirmat că ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel sau chiar vor ajunge la un nivel mai scăzut pentru o perioadă extinsă, mult timp după finalizarea achizițiilor de active.

La ședința de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat marți că ratele scăzute ale dobânzilor au provocat “probleme extraordinare” băncilor și pensionarilor din Germania și riscă să submineze sprijinul pentru o Europă integrată. Oficialul a adăugat că nu trebuie blamată numai BCE, iar statele europene trebuie să continue reformele structurale pentru a sprijini creșterea economică.

Comentarii

chris

diferenta majora de politici...

"Replica viceguvernatorului Bogdan Olteanu a fost hotarata si sigura: ...in Romania, circa 50.000 de credite in franci elvetieni...". Mai degraba, minciuna hotarata si sigura. Maximum de incompetenta (doar simulata?) din partea unor reprezentanti ai BNR. In ianuarie erau in declaratiile oficiale 75.000 de credite in CHF, in martie purtatorul de cuvant al BNR mai adauga circa 23.000 cesionate in strainatate, iata ca discutam de 100.000 de contracte, fara a mai lua in calcul creditele executate sau refinantate in alta moneda in cei 8-9 ani. Jenant!

io

sa duca dracu bancile

Prietene autor, Guran ala are dreptate chiar daca a formulat-o gresit. Bancile dand credit ieftin cu procent de pana 90% grad de indatorare au facut sa scumpeasca casele in toata tara si si-au asumat evaluarile mari, 120 000 euro pentru 3 camere in Militari,Bucuresti, cand in capitala salariu mediu era 1500 lei. Te duceai la banca si iti ziceau ca o sa mai creasca ca duduie economia, ca leu e zmeu si ca daca nu iei atunci o sa se dubleze. A doua chestie, orice banca stie si cunoaste tot felul de mecanisme care au fost folosite in trecut in sistemul bancar. Creditele in monede exotice au fost date si inainte si se vor mai da acolo unde legislatia le permite, cauta in presa si o sa vezi cum s-au parlit in trecut prin anii 80 canadienii, australienii. Numai ca bancile se bazau pe o crestere suportabila din partea clientilor, gen 20-30%, nu ca acum, cand francul a crescut aproape 120% si astfel le-au dat in vileag ‘ingineria’ de furt legal din buzunarul oamenilor fara cultura capitalista. De ce crezi ca in tari normale, ca exemplu Austria, banca centrala a interzis creditele in franci, da le-a interzis, ceea ce noua BNRu ne spune ca ei nu pot sa intervina in oferta bancilor. In alte tari ca Germania, Franta bancile si-au retras imediat ofertele cand au vazut ca autoritatiile, da ele singure, s-au sesizat pentru a investiga bancile sub acuzatia de grup infractional. Asa ca sa nu mai zicem ca, vai, abereaza lumea, dar ele erau bine intentionate, bancile astea. Sa nu uitam ca romanu era invatat de pe vremea lu nea Nicu sa se duca la o institutie si aceia sa-i spuna cum sa faca si ce sa faca. Du-te pana la anaf, la primarie, la registru comertului, politie, orice institutie si vei vedea ca lumea e habarnista, se duce neinformata, sa le zica aia ce sa faca. Asa au facut-o si la banci, do’mne da-mi si mie credit sa iau 2 -3 camere si oamenii au fost pacaliti de bancherii lacomi. Un om care isi doreste 2-3 camere intr-un bloc comunist nu cred ca e vreun nesatul, parvenit, care doreste sa se imbogateasca peste noapte. De cand un bloc comunist a devenit idealul nostru in viata ?! Iar cu prima casa se stie prea bine ca e singura solutie de a tine bancile in viata, fara el preturile s-ar duce la jumate, asa ca sa nu ne mai dam ca totul e in ajutorul cetateanului cand nu e asa.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii