Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat asigurări că instituția va continua să adopte măsurile necesare pentru cresterea inflației și precizeaza nu au existat dovezi că politicile de relaxare monetară creează o creștere excesivă a valorii activelor, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Perspectivele economice ale zonei euro se confruntă cu incertitudini din cauza evoluțiilor de pe piețele emergente, a previziunilor mohorâte privind prețului țițeiului și a riscurilor geopolitice.
Deși măsurile de relaxare cantitativă (QE) pe o perioadă extinsă de timp ar putea avea consecințe involuntare pentru anumite sectoare, sub forma asumării unor riscuri excesive și a creșterii nejustificate a valorii activelor, în prezent BCE nu observă că ar exista dovezi ale comportamentului excesiv al băncilor și al altor instituții financiare, a declarat șeful BCE la Washington.
De asemenea, Mario Draghi a reafirmat că ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel sau chiar vor ajunge la un nivel mai scăzut pentru o perioadă extinsă, mult timp după finalizarea achizițiilor de active.
La ședința de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.
Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat marți că ratele scăzute ale dobânzilor au provocat “probleme extraordinare” băncilor și pensionarilor din Germania și riscă să submineze sprijinul pentru o Europă integrată. Oficialul a adăugat că nu trebuie blamată numai BCE, iar statele europene trebuie să continue reformele structurale pentru a sprijini creșterea economică.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii