Dobanzile la creditele in lei, in urcare pentru a doua luna consecutiv

Autor:

Bancherul.ro
2019-10-31 18:49

Dobanzile medii la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in septembrie, pentru a doua luna consecutiv, dupa o perioada de scadere, conform statisticilor agregate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cresterea dobanzilor are loc in conditiile ascensiunii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 2,36% pentru trimestrul doi la 2,63% pentru trimestrul trei si 2,66% pentru ultimele trei luni. (vezi aici detalii)

Si indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele acordate companiilor, a avansat de la 3,05% la finalul lunii august la 3,09% in ultima zi din septembrie.

Insa in octombrie, ROBOR la 3 luni s-a inscris pe un traseu descendent, astfel ca astazi, ultima zi a lunii, a coborat la 2,99%, cel mai redus nivel din ianuarie pana acum, ceea ce poate fi un indiciu ca dobanzile ar putea sa revina in urmatoarele luni intr-o tendinta de scadere.

Revenind la crestera dobanzilor in septembrie, cea mai importanta ascensiune au avut-o dobanzile la finantarile noi in lei pentru firme: de la 5,58% in luna august, cand coborasera, dupa trei luni consecutive de scadere, la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, au urcat la 5,80% in septembrie, valoare aflata, totusi, sub cea din luna corespondenta a anului trecut, septembrie 2018, de 5,88%.

Totusi, costul finantarii firmelor se afla in prezent cu doua puncte peste cel inregistrat in urma cu doi ani, cand dobanzile atingeau minime istorice, de 3,92% in cazul finantarii firmelor.

In cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate de banci populatiei, dobanda medie este de asemenea in crestere, pentru a doua luna consecutiv, la 10,62%, de la 10,60% in august si 10,29% in iulie, cel mai scazut nivel din decembrie 2017.

Variatia Dobanzilor Anuale Efective (DAE) practicate de banci pentru creditele de consum este destul de mare, intre 8,47% si 17,11%. (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum)

Si creditele imobiliare, pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, s-au scumpit usor in septembrie: dobanda medie a ajuns la 5,73%, de la 5,70% in august si 5,575 in iunie, cand coborase la scazuta altitudine din ultimele 12 luni.

La creditele ipotecare, dobanzile practicate de banci variaza intre intre 5,84% si 9,17%. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi)

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

TBI Bank, vândută fondului de investiții Advent

TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii

BT finanteaza un parc fotovoltaic al Simtel

Banca Transilvania finanțează cu 28 de milioane de euro compania Simtel, unul dintre liderii energiei regenerabile din România, pentru finalizarea unui parc fotovoltaic în Giurgiu, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda la euro scade la 2,25%

Banca Centrala Europeana (BCE) a scazut dobanda de referita (deposit rate - facilitatea de depozit) cu un sfert de punct, la 2,25%, ca efect al razboiului comercial declansat de presedintele... detalii

Suma minima de plata la card inseamna ca platesti o dobanda mare

"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii