Dobanzile la creditele imobiliare si finantarile pentru firme continua sa creasca, dar scad la creditele de consum

Autor:

Bancherul.ro
2018-12-04 21:10

Dobanzile la creditele in lei pentru locuinte si la finantarile pentru firme continua sa creasca, la un an de la explozia ROBOR si initierea de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a unui ciclu de majorare a ratei de referinta, pentru a tine in frau inflatia.

Pe de alta parte, costul creditelor pentru consum acordate populatiei este in scadere pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul cresterii competitiei intre banci de a acorda cat mai multe credite de acest tip, pentru a profita de euforia consumului, stimulat de politica fiscala de majorare a salariilor si pensiilor.

Astfel, conform statisticilor BNR, costul total al unui credit nou pentru consum in lei (de nevoi personale, cum i se mai spune), exprimat prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala (cea cu care-si fac reclama bancile), cat si comisioanele, a scazut in luna octombrie la 10,78%, de la 10,79% in luna precedenta si 11%, la cat a ajuns in luna mai.

Fata de luna octombrie a anului trecut, cand DAE era 10,24%, costul unui credit de consum este in prezent ma scump cu doar o jumatate de punct procentual (0,54%), desi ROBOR-ul la 3 luni, unul dintre indicii pietei bancare pentru dobanzile la credite, a crescut in aceeasi perioada cu aproape un punct si jumatate (1,44%), de la 1,87% la 3,31%.

De asemenea, BNR a majorat dobanda de trei ori in acest an, cu cate un sfert de punct, in total cu 0,75 puncte procentuale, de la 1,75% la 2,5%, cat este in prezent.

Spre deosebire de creditele de consum, imprumuturile acordate de banci pentru cumpararea sau constructia unei locuinte continua sa se scumpeasca: DAE medie la creditele imobiliare in lei a urcat in octombrie la 6,12%, de la 6% in luna precedenta si 4,39% in octombrie anul precedent.

DAE la creditele in lei pentru locuinte a crescut, asadar, cu 1,73 puncte in ultimul an, mai mult decat indicele ROBOR la 3 luni.

Aceeasi tendinta a avut-o si dobanda aferenta finantarilor in lei pentru firme: in octombrie a urcat la 6,06%, de la 5,88% in septembrie. Fata de octombrie 2017, cand era doar 4,57%, costul creditelor pentru companii acordate de banci s-a scumpit cu 1,49 puncte, in linie cu avansul ROBOR.

De altfel, ROBOR-ul este indicatorul real pentru dobanzile la credite, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a declarat ca in acest fel banca nationala pastreaza un nivel mai redus decat ar trebui al dobanzii de politica monetara, de dragul unei stabilitati mai mari a acesteia, pe fondul unui puseu inflationist temporar, cauzat de doi factori principali: efectul de baza, dupa ce anul trecut inflatia a ajuns negativa, in urma scaderii TVA, precum si cresterile de preturi la energie, combustibili si alte preturi administrate in ultima parte a anului trecut.

In privinta dobanzilor la depozite, acestea continua sa creasca, de asemenea.

Astfel, in cazul depozitelor noi in lei pentru persoane fizice, dobanda medie a urcat in octombbbrie la 1,71%, de la 1,63% in septembrie si 0,75% in octombrie 2017.

Pe parcursul ultimului an, dobanda medie la depozitele in lei constituite de populatie in banci a urcat, asadar, cu 0,96%, mai putin decat dobanda la creditele pentru locuinte, dar mai mult decat dobanda la creditele de consum.

In privinta depozitelor firmelor din banci, incepand cu octombrie 2017 se observa o schimbare de paradigma: dobanda acestora a devenit mai mare decat cea pentru persoanele fizice, tendinta care se mentine si in prezent.

Dobanda medie pentru depozitele in lei ale firmelor a urcat in octombrie la 2,46%, fata de 2,25% in septembrie si 1,12% in octombrie 2017.

Comentarii

Cernat

Refinanțarea casei moștenite

Vă salut stimate domne, domnilor, Prin faptul că sunt amenințat cu vânzarea casei prin tribunal, sunt nevoit să vă antren dacă este o posibilitate de a refinanța Hipoteca. 75. 000 €, vrea commerzbanka sau vând ei la 17. Valoarea terenului e la 300, 000 €. Multumesc

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii