Dobanda reala de politica monetara in Romania este mai mica decat in Polonia si Ungaria, insa analistii se asteapta la o noua reducere a ratei de referinta a BNR, la 2,5% si chiar la 2,25% in februarie

Autor:

Bancherul.ro
2015-01-06 22:36

Majoritatea analistilor se asteapta ca BNR sa reduca dobanda de la 2,75% la 2,5% in sedinta de politica monetara de miercuri, iar economistii bancilor ING si Raiffeisen Bank anticipeaza ca rata de referinta va fi taiata inca odata pe parcursul acestui an, posibil chiar in februarie, pana la 2,25%, nivel la care ar urma sa ramana pana la finalul lui 2015.

Chiar si asa, dobanda de referinta din Romania va ramane cea mai ridicata dintre tarile din zona, dupa cum se vede si din grafic: in Polonia este 2% si ar putea scadea la 1,75%, in Ungaria este 2,10% si ar putea cobori la 1,80% iar in Cehia este aproape 0.

Diferenta de dobanda este justificata insa de inflatia mult mai mare la noi decat in tarile din regiune: noi avem in prezent o crestere anuala de preturi de 1,25%, pe cand in Polonia si Ungaria inflatia este 0 sau chiar negativa.

Asadar, dobanda reala in Polonia si Ungaria este de 2%, pe cand in Romania este de 1,5% in prezent si s-ar putea ingusta la 1,25% daca BNR taie miercuri din dobanda.

Dar cu toate ca dobanda de referinta din Romania este mai mare cu aproximativ o jumatate de punct fata de Polonia si Ungaria, guvernatorul Isarescu a reusit in ultima perioada sa convearga dobanzile pietei monetare (si pe cele la credite practicate de banci) cu cele ale tarilor vecine.

Dupa cum se vede din grafic, ratele ROBOR la 1 luna, 3 luni si 6 luni sunt chiar mai reduse decat cele din Polonia si Ungaria, in timp ce in Cehia sunt aproape de 0, cum este si firesc, aceasta tara comparandu-se cu statele din zona euro.

Dobanzile interbancare reduse se datoreaza politicii BNR de a intretine un exces de lichiditate pe piata monetara. In prezent, pe piata exista un exces de lei, apreciaza economista Raiffeisen Bank, Anca Jelea, motiv pentru care BNR nu are motive sa scada rezervele minime obligatorii in lei.

Ceea ce nu este exclus sa se intample cu cele in valuta, pentru ca bancile sa-si poata rambursa liniile de finantare primite de la bancile-mama in perioada de dinaintea crizei, dupa cum a subliniat guvernatorul Isarescu.

In concluzie, putem spune ca Isarescu a reusit sa manevreze abil butoanele de politica monetara iar in acest moment ne putem compara fara probleme la toti indicatorii esentiali cu statele din regiune.

Ramane de vazut daca BNR va risca o scadere si mai mare a ratei reale a dobanzii, in contextul recentelor scaderi puternice ale preturilor petrolului, dar si a cresterii riscurilor externe din zona, atat in Grecia cat si in Rusia.

Ultima prognoza de inflatie a BNR pentru finalul lui 2015 este de 2,2%, revizuita in octombrie de la 3,1%, cifra ce ar putea fi corectata inca o data in cadrul raportului din februarie.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii