Dobanda la depozitele bancare ale populatiei scade la un nou minim istoric: 0,80% pe an

Autor:

Bancherul.ro
2017-07-10 22:57

Dobanda medie platita de banci pentru depozitele la termen ale populatiei a scazut in luna mai la un nou minim istoric, de 0,80% pe an, pe fondul sporirii sumelor de bani economisite de romanii care culeg roadele cresterii economice: majorarea salariilor si a numarului locurilor de munca.

PIB-ul Romaniei a accelerat semnificativ in primul trimestru din acest an, la 5,7% pe an, de la 4,8% in ultimul trimestru al anului trecut, peste nivelul prognozat, a evidentiat conducerea BNR in minuta sedintei de politica monetara din 3 iulie 2017.

Cresterea puternica a economiei din acest an a fost generata integral de cererea interna, stimulata atat de consumul populatiei, impulsionat de noile masuri fiscale si salariale, cat si de investitii, in principal constructiile rezidentiale si mai putin de achizitiile de echipamente, adauga BNR.

Salariul mediu net pe economie a avut o crestere anuala de 13,4% in aprilie, numarul salariatilor a ajuns la 4,827 milioane, de la 4,781 milioane in ianuarie, iar numarul somerilor inregistrati a scazut la 380 de mii in aprilie 2017, de la 421 de mii in ianuarie.

Valoarea depozitelor in lei ale populatiei a stagnat in luna mai fata de luna precedenta, la un total de 106 miliarde lei, insa este in crestere cu 10,7% fata de luna mai a anului trecut.

In acelasi timp, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 1% lunar si 9,1% anual, la echivalentul a 61 miliarde lei.

Creditarea in lei are insa un ritm de crestere dublu: 2,5% lunar si 21,4% anual.

Si conturile in lei ale firmelor au crescut cu 3,5% lunar si 10,1% anual, la 84 miliarde lei, la finalul lunii mai, arata datele BNR.

Numai ca, spre deosebire de populatie, firmele economisesc mai mult decat se imprumuta: creditele in lei ale persoanelor juridice au avut un ritm de crestere lunara in mai de doar 0,2%, iar fata de aceeasi luna a anului precedent de numai 5,3%, creditele in valuta scazand in acelasi interval cu 4,8%.

Bancile si-au majorat marja de castig

Revenind la dobanda pentru depozitele bancare ale populatiei, minimul istoric de 0,80% din luna mai este cu 0,29 puncte sub nivelul din aceeasi luna a anului trecut, de 1,09%, si cu 1,21 puncte mai mica decat in mai 2015, cand se situa la 2,01%.

In aceeasi perioada, dobanda medie la creditele noi acordate de banci populatiei a crescut de la 6,84% in mai 2015 la 7,23% in mai 2017, ceea ce inseamna ca bancile si-au majorat marja de castig.

Recordul minim in privinta dobanzii la creditele populatiei a fost atins in iunie 2015: 6,48% pe an, iar cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani a fost inregistrata in martie anul acesta: 7,63%.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statistici detaliate la credite si depozite

Comentarii

Constantin

Cum !? Greșește Isarescu !? Noooo!

Nu se poate sa greșească acest highlander al BNR ului ca defapt are imunitate in tot si in toate așa ca absolut tot ce face este maxim de corect ! Dar totuși nu mai pleacă dreaq odată sa aibă si România o șansa reala in Europa ?!

PNL

EURO

NU stii te invatam, desi la etatea & experienta ? Dvs. NU poti va ajutam (tat BNR ul) ... desenam pasii ! NU vreti ! ... schimbam foaia & garnitura de frinari C O FACE :)

Dorin

Unde greseste Mugur Isarescu

Un articol foarte foarte bun ,care oglindeste realitatea ,ne punem intrebarea ..oare de ce, cei din BNR se comporta de parca ar fi angajatii bancilor ,ce interese se ascund in spatele ecestei atitudini ? de ce nu este echidistant, sa apere si bancile dar si pe cei cu credite ,mai bine zis sa pastreze un echilibru corect a situatiei din sistemul bancar .Acest aspect este real avantajos si pentru banci cat si pentru clientii cu credite ,[daca irobesti prea tare clientii cu credite si nu duci o politica echilibrata tot bancile pierd in timp caci debitorii ajung in incapacitate de plata,iar bancile nu mai recupereaza banii ]

ioan

Bravo

Un articol foarte bun. Dar ce se intampla mai departe? Cum isi permite dinozaurul sa spuna ca trebuie sa fie rau cu debitorii? Doamne fereste! Intr-o tara civilizata, normala, era chemat la raport si poate platea cu functia. Bravo autorului pentru articol, dar ce facem cu acest domn? El nu isi da seama ca 2007-2008 a fost mic copil fata de ce va urma? Nu ia niste masuri de ponderare a apetitului de creditare? Dar ce vorbesc eu aici, profitul sa traiasca. Bafta!

Cristi

Bun articol

Stiti bancurie acelea de doi lei cu Chuck Norris . Ei bine diferenta intre Isărescu si Chuck stiti care este...., el nu greseste niciodata.... Debitorul dacă are credite in franci elvețieni e criminal .... dacă nu plăteste la timp, iar banca care ia acordat e ZEN bancar. De lupa asta nu scăpăm prea curand...... imbatranim noi si asta nimic.... cred ca si moartea fuge de asta sa nu-i încurce socotelile asa ca degeaba sperati sa scapati de el ...

deafara

50% real- 50% populist

BNR e si trebuie sa ramana institutie independenta(nici cu bancile si nici cu debitorii/creditorii). Moodys? Asta nu!!! Fara Moodys va rog !!! Lamuritzi cititorii despre e a facut societatea pe actiuni Moodys intre 1999-2008? - Cine a provocat criza mondiala din 2008? - Cum au "ratificat" Moodys cotra plati onorabile pachetele mixte cu ipoteci "putrede" din USA? Cu "Aa" si "A" lafel ca de ex. Boeing sau Coca Cola !!! Consecitza -"intelegere judiciara" in ian. 2017 cu politicul US: recunoasterea greselii si plata a 864 mil dollar despagubire ( pt. ceeace "zace in bad banks) !!!! Deci obiectiv, Isarescu (sau BNR) n-a distrus (pana acum) banii impozitati si reletzia/afacerea "client-banca" e o relatzie pura de cerere/oferta. ps. "Manole" nu e fan-ul meu, incerc numai sa stau stramb si sa judec drept... :-)

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii