Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale noi acordate de banci a scazut de la o medie de 12,87% in decembrie 2020 la 12,77% in prezent, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul un numar de 23 de tipuri de astfel de imprumuturi, din oferta a 15 banci.
Nivelul dobanzii medii s-a diminuat nesemnificativ fata de luna anterioara, cu 0,1 puncte procentuale, desi IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor) a coborat cu 0,29 puncte, la 1,88%, valabil in primul trimestru din 2021, de la 2,17% cat era pana in decembrie 2020.
Asta pentru ca unele banci au majorat marjele de dobanda, in timp ce altele le-au scazut.
Astfel, Idea Bank a crescut dobanda medie variabila de la 13,92% la 14,63%, in timp ce dobanda fixa medie a urcat de la 14,95% la 15,45%, banca avand astfel cele mai mari costuri ale creditelor de consum dintre cele 23 de oferte luate in calcul.
Concret, cea mai mare DAE (indicatorul pentru costul total al unui imprumut) pentru un credit de nevoi personale este de 17,40%, la creditul cu dobanda fixa al Idea Bank.
DAE cea mai mica pentru un credit de consum, de 7,90%, este la Banca Transilvania, in cazul imprumutului cu dobanda variabila, formata din marja fixa de 5,75% plus IRCC.
Intre primele cinci banci cu dobanzi mici la un credit de nevoi personale se mai afla BCR, Banca Romaneasca, Garanti BBVA si CEC Bank, DAE variind intre 7,90% la 11,40%.
De partea cealalta, cele mai scumpe cinci credite de consum sunt acordate de Idea Bank, Unicredit, Raiffeisen, Libra Bank si Patria Bank.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii