Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) valabil pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate in primul trimestru din 2024 ramane stabil pentru a patra luna consecutiv, la 5,97% pe an.
Comparativ, vechiul indice ROBOR a crescut la aproape 8% in septembrie 2022, dupa care a urmat o tendinda de scadere, pana la 6,4% in aceeasi luna din 2023, cu aproape o jumatate de punct peste IRCC.
IRCC, implementat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se dovedeste astfel mai bun decat vechiul indice ROBOR, atat in privinta stabilitatii dobanzilor la credite, cat si a nivelului mai redus, indeplinindu-si astfel obiectivul stabilit in 2019 printr-o lege – OUG 19/2019. (Vezi aici cum au evoluat ROBOR si IRCC).
Un IRCC mai mic inseamna, fireste, rate mai mici la creditele in lei cu dobanzi variabile, care se calculeaza dupa formula: marja fixa a bancii plus IRCC, care se modifica trimestrial.
Dobanzile la creditele de nevoi personale oferite de banci variaza intre 11,5% (5,55% + IRCC) si 18,95% (12,99% + IRCC), conform topului realizat de Bancherul.ro.
Creditul cu cu cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include si comisioanele este cel de la Banca Transilvania, cu 13,48%.
DAE cea mai mare la aceste tipuri de credite o gasim la Unicredit: 23,95%.
De exemplu, pentru un credit in valoare de 25.000 de lei (5.000 de euro) pe 5 de ani, rata lunara este intre 565 de lei si 682 de lei. (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale).
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii
O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii