Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Autor:

Bancherul.ro
2025-04-10 21:38

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte.

In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare la 17%”, conform unei postari pe Facebook la un credit Raiffeisen cu „dobanda de la 5,25%”. (vezi foto)

„Alta reclama mincinoasa…cand am aplicat efectiv, s-a dovedit cu totul altceva”, s-a plans altcineva.

Pe buna dreptate: dobanda poate ajunge la 14,75%, iar DAE la 34.82%, conform informatiilor existente pe site-ul Raiffeisen, undeva intr-un loc putin vizibil.

Corect ar fi ca bancile sa mentioneze in reclame nu doar dobanda minima, ci si pe cea maxima, iar ideal – pe cea medie.

Problema este ca nu doar Raiffeisen, ci si alte banci folosesc reclama cu dobanda “de la x%”. De exemplu, BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%”, dar care poate ajunge la aproape 19%, dupa cum am scris in acest articol.

O singura banca procedeaza corect: ING Bank (vezi aici detalii).

Pentru ca am dat exemplul Raiffeisen, am cerut bancii sa ne spuna care este dobanda medie la un credit de nevoi personale cu dobanda „de la 6,75%”.

Banca ne-a precizat ca dobanda medie este 10% in cazul creditului cu incasarea salariului intr-un cont al bancii si 13% la creditul fara incasarea salariului si fara asigurarea de viata.

„Dobanda este calculata in functie de mai multe componente ca: profilul clientului conform reglementarilor implementate de banca, suma, perioada creditului, etc”, adauga banca.

Putem spune, asadar, ca dobanda reala la creditul Raiffeisen cu dobanda de la 6,75% este 13% sau 10% cu incasarea salariului si asigurarea de viata.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii