ECONOMIE | Stiri economice

Dobânda pe termen lung pentru România a coborât sub cea pentru Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-08-01 07:52

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a coborât la finele lunii iulie 2022 sub cea pentru Ungaria, potrivit cotațiilor zilnice publicate de tradingeconomics.com.

Practic, am reușit, pentru prima dată de la finele primului trimestru al anului curent, să „pierdem” prima poziție între statele membre UE la acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite.

Deși dobânzile la noile credite luate „a la long” au crescut în toate țările central-europene care sunt în afara Zonei Euro și au regim valutar similar cu al nostru, avansul consemnat la noi a fost inversat ceva mai clar în ultima perioadă.

Asta în contextul în care inflația măsurată pe metodologie europeană (pentru a asigura comparabilitatea) s-a situat la 13%, sub cea din Polonia (14,2%), sau Cehia (16,6%) și foarte aproape de cea din Ungaria (12,6%).

De reținut, în reglajul dificil al ratei dobânzii de politică monetară (data fiind conjunctura internațională), România se situează la cea mai redusă valoare (4,75%, adoptată în 7 iulie 2022), semnificativ sub cea din Ungaria (10,75% în 27 iulie 2022, în încercarea de a opri deprecierea sistematică a forintului) și mai puțin decât Cehia (7% din 23 iunie a.c.) sau Polonia (6,5% în 8 iulie).

Ceea ce a limitat avansul indicelui ROBOR și a permis recalibrarea în sus a creșterii PIB.

Important este că am părăsit prima poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat membru al Uniunii și am intrat în plutonul țărilor central-europene.

Limitarea creșterii costurilor de împrumut față de alte state este un semnal pozitiv în ce privește gestiunea economică, din perspectiva apropierii datoriei publice de pragul de 50% din PIB.


Astfel, ecartul costurilor de împrumut s-a inversat în raport cu Ungaria față de media lunii iunie 2022, de la circa +10% la -1,5%, deși s-a majorat față de Polonia, economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească, (de la +20% la +47%) și Cehia (de la +60%, la +98%).

Ar mai fi de reținut că, și în estimarea tradingeconomics pentru următoarele 12 luni, România s-a repoziționat sub Ungaria (8,92% față de 9,27%).

Rămâne, însă necesitatea de a ne îmbunătăți pe mai departe percepția piețelor internaționale și a limita creșterea stocului de împrumuturi pe termen lung ca pondere în PIB, pentru a evita plăți importante în contul dobânzilor mult timp după ce va trece actuala criză.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  banca  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii