Doar 9% dintre persoanele fizice si firmele care au credite la banci si IFN-uri si-au amanat ratele la credite, pana acum, conform OUG/2020, adoptata de Guvern pentru atenuarea efectelor crizei COVID-10.
Ministerul Finantelor a anuntat ca “pana la data de 8 mai 2020, 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea cu pânã la 9 luni a rambursãrii ratelor, dobânzilor și comisioanelor.”
Numarul total al celor care au credite cu valori mari, de peste 20.000 de lei, la banci si IFN-uri, era in martie de 1.437.692 persoane, dintre care 110.457 erau credite detinute de firme, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Ceea ce inseamna ca in jur de 9% dintre detinatorii de credite cu valori ridicate si-au amanat ratele, conform OUG 37/2020.
Acestora li se adauga cei cu credite cu valori mai mici de 20.000 de lei, precum si cei care au amanat ratele in functie de ofertele proprii ale bancilor, pe perioade de pana la 3 luni, astfel ca in jur de 10% dintre romanii cu credite si-au amanat pana acum ratele.
Si bancherii au declarat ca numarul celor care au recurs la amanarea ratelor este cu mult sub asteptarile initiale. (vezi aici detalii)
Termenul pentru depunerea cererilor de amanare a ratelor, conform OUG 37, a fost prelungit ieri de Guvern pana in 15 iunie, dupa cum precizeaza Ministerul Finantelor, intr-un comunicat transmis ieri:
Astãzi, executivul a adoptat în ședința de guvern actul normativ elaborat de MFP prin care se propune prelungirea pânã la data de 15 iunie 2020 a posibilitãții de solicitare a amânãrii ratelor celor care se aflã în imposibilitatea plãții.
Prin OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitãți pentru creditele acordate de instituții de credit și IFN-uri anumitor categorii de debitori, Guvernul României a adoptat anumite mãsuri destinate sprijinirii debitorilor care întâmpinã dificultãți financiare din cauza epidemiei de COVID-19.
Astfel, începând cu data de 30 martie 2020, debitorii pot solicita creditorilor suspendarea obligației de platã a ratelor de credit scadente, pentru o perioadã cuprinsã între 1 și 9 luni.
Principalele avantaje ale facilitãții de suspendare a ratelor sunt sprijinul acordat persoanelor fizice a cãror venituri au fost afectate de rãspândirea virusului SARS – CoV -2, precum și furnizarea lichiditãții financiare necesare desfãșurãrii activitãții economice a persoanelor juridice pe perioada de influențã a pandemiei, în vederea continuãrii activitãții, respectiv a menținerii salariaților, o problemã cu mare impact social în aceastã perioadã.
Nu există comentarii pentru această știre.
BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii
Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.
"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii