Dezbaterea legii darii in plata a scos la iveala demagogia parlamentarior, dar si a oficialilor BNR

Autor:

Bancherul.ro
2016-04-04 01:22

Dezbaterea in Parlament a legii privind darea in plata a scos la iveala demagogia si pe alocuri chiar ipocrizia parlamentarilor, avocatilor, functionarilor BNR si bancherior, deopotriva. Nu am vazut o persoana dintre cele care au luat cuvantul, saptamana trecuta, in comisia juridica a Camerei Deputatilor, care sa se exprime onest, echilibrat si obiectiv.

Iata, de exemplu, ce a spus deputatul PNL, Virgil Guran: “Bancile incearca sa-si acopere greseala de a fi avut niste evaluatori care faceau dintr-o camera, din pix, acele evaluari, si nu se gandeau ca la un moment dat evaluarea respectiva trebuie sa fie echivalentul banilor pe care trebuie sa-i recupereze.”

Asadar bancile sunt vinovate pentru a nu fi anticipat criza si prabusirea pietei imobilare. Asta dupa ce chiar au supraevaluat pretul locuintelor, cu toate ca nu aveau niciun interes sa faca acest lucru, intrucat acestea reprezentau garantii pentru credite. Dimpotriva, o banca va lua in considerare pretul cel mai mic al unei garantii, pentru a-si diminua riscul de credit, iar evaluarea garantiilor nu o face banca, ci expertii evaluatori, si nu orice experti, ci doar cei agreati de banca, adica cei cu atestate profesionale ale asociatiilor de evaluatori.

Bancile au conspirat si in privinta cursului valutar, in opinia parlamentarului Guran: “cred ca a fost un joc acceptat in care se stia ca anumite valute urca foarte mult si pe spatele celor care au luat credite unii si-au rotunjit in acele momente foarte bine veniturile. Chiar si bancile”.

Insa nu doar bancile sunt de vina, ci si BNR, care nu le-a supravegheat cum trebuie, iar acum incearca sa-si acopere greselile: “nu s-a sesizat BNR ca se dau credite fara sa se faca o evaluare reala a acelor imobile? Cu alte cuvinte, dupa parerea mea, in momentul de fata, BNR incearca sa se acopere o greseala din trecut, cand trebuia sa intervina prompt, in interesul stabilitatii economice a tarii si sa puna la punct bancile care credeau ca o sa castige foarte multi bani si banci care nu s-au gandit la riscuri.”

Replica viceguvernatorului Bogdan Olteanu a fost hotarata si sigura: “S-a ridicat aici si problema interventiei sau non-interventiei BNR ca supraveghetor al sistemului financiar in perioada de crestere economica, de exuberanta. Sunt nevoit sa raspund la fel de aplicat. BNR nu avea la acel moment instrumente legislative. Incepand cu 1 ianuarie legile nu sunt adoptate de BNR ci de Parlamentul Romaniei, care, imi ingadui sa spun, in mod corect, ca urmare a aderarii la UE, a adoptat legislatia europeana care inlatura instrumentele legislative de control al creditului. In acele conditii, BNR a folosit instrumentul pe care-l avea la dispozitie, puterea de convingere, moral suation. Am sa va dau o singura cifra, ca urmare a acestui rezultat: in Romania, circa 50.000 de credite in franci elvetieni, in Polonia, care nu a considerat creditare in franci elvetieni un risc, 500.000. Acesta este rezultatul, diferenta majora de politici.”

In realitate, BNR a emis in vara lui 2008 norme privind restrictionarea creditelor in valuta, asadar a avut instrumentele necesare pentru o interventie mai timpurie. De altfel, banca centrala s-a mandrit cu aceste masuri de restrictie a creditarii, chiar daca ele au fost aplicate cu intarziere, cand deja criza si-a facut simtita prezenta in Romania, mai intai pe Bursa si pe piata imobiliara, abia la finalul lui 2008 si pe piata bancara.

Tot atunci BNR a decis sa interzica acele credite de consum cu garantii imobiliare care se puteau acorda pe perioade de 30-35 de ani, ca un credit ipotecar, dar fara avans, asadar mai riscante pentru banci in cazul unei crize imobiliare, ceea ce s-a intamplat si la noi.

De altfel, initiatorul legii privind darea in plata, Daniel Zamfir, a acuzat BNR ca a permis bancilor sa acorde aceste credite: “Admiteti domnule viceguvernator ca s-au dat aceste credite de nevoi personale cu incalcarea legii, ca s-a creat acest hibrid: nevoi personale cu ipoteca. Aceste credite, domnule viceguvernator, nu sunt nici credite de consum, care stiti bine ca acolo exista o limita de 20.000 de euro si fara ipoteca, nu sunt nici credite ipotecare, pentru ca ele nu respecta legea respectiva.”

Asadar bancile sunt de vina, acum, pentru ca inainte de criza au gasit o solutie de a acorda credite in conditii mai bune pentru clienti, adica fara avans. Pentru asta, trebuie pedepsite cu o lege care permite celor care vor sa scape de credit sa predea casa bancii si sa scape de datorii.

Replica viceguvernatorului Olteanu nu s-a lasat mai prejos:

“S-a ridicat de catre domnul deputat Zamfir intrebarea referitoare la masura in care creditele de consum cu garantie ipotecara sunt sau nu legale. Potrivit sistemului legal in vigoare actualmente in Romania, ceea ce nu este interzis este permis. Sistemul functioneeaza de asa natura incat lucrurile care se considera a fi neoportune sau neoptimale se interzic. In Romania, printre lucrurile interzise in domeniul financiar si exista elemente interzise in zona creditarii, nu se afla un asemenea instrument. De aceea a fost utilizat, intrucat sistemul legislativ din Romania adoptat la nivelul Parlamentului permite.”

Asadar, de fapt Parlamentul este de vina pentru ca nu a interzis bancilor sa acorde credite de consum cu ipoteca.

Vezi aici declaratiile complete din timpul dezbaterii legii privind darea in plata

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii