Deutsche Bank si doua fonduri americane de investitii au ramas in cursa pentru preluarea pachetului urias de credite neperformante ale BCR, de 3,6 miliarde euro; ofera 20% din valoarea creditelor cumparate, majoritatea finantari pentru companii si IMM-uri

Autor:

Bancherul.ro
2015-06-12 13:23

Deutsche Bank si doua mari fonduri de investitii americane, Blackstone si Lone Star, s-au calificat in a doua etapa a licitatiei pentru preluarea pachetului urias de credite neperformante ale BCR in valoare bruta de 3,6 miliarde de euro (inclusiv dobanzi si penalitati) si o valoare neta a finantarilor acordate de 2,7 miliarde euro, au declarat pentru Bancherul.ro surse implicate in aceasta tranzactie.

Un al fond american de investitii interesat de tranzactie in prima faza, Apollo Global Management, s-a retras din procesul de selectie.

Chiar si asa, cele trei mari firme ramase in competitie arata concurenta ridicata pentru creditele neperformante ale BCR si sansa ca banca sa obtina un pret bun in schimbul acestora, in vederea curatarii portofoliului si continuarea activitatii de acordare de noi credite in Romania.

Anul trecut, BCR a incasat pentru un alt pachet de credite neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro), vandute bancii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creante APS Holding, o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adica 7% din valoarea respectivelor imprumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, intrucat cele mai multe sunt in insolventa (vezi aici detalii despre aceasta tranzactie).

Pentru noul pachet de neperformante de 3,6 miliarde euro, BCR a primit oferte in jurul a 700 de milioane de euro, adica 20% din valoarea creditelor vandute, asadar aproape de trei ori mai mult decat precedenta tranzactie, si ca rezultat al competitiei ridicate dintre ofertanti.

Deutche Bank are alti doi parteneri cu care spera sa castige licitatia asteptata a se finaliza luna viitoare, si anume The Baupost Group si Sankaty Advisors. La randul sau, Blackstone a facut un consortiu cu AnaCap Financial si HIG Bayside, cele care au preluat anul trecut, impreuna cu Deutsche Bank, pachetul de neperformante ale Volksbank in valoare de o jumatate de miliard de euro.

Ce fel de credite neperformante vinde BCR

Pachetul de neperformante de 3,6 miliarde de euro scos la vanzare de BCR, botezat Proiectul Neptun, este compus in cea mai mare parte din finantari pentru proiecte imobiliare comerciale si credite pentru companii garantate cu imobile, dar si credite ipotecare pentru persoane fizice, pachetul incluzand si divizia de restructurare a BCR, cu 350 de angajati.

Cele mai multe credite neperformante vandute de BCR in cadrul acestui pachet sunt finantari pentru companii, in valoare de 1,4 miliarde euro, acordate unui numar de 250 de firme, dintre care 900 de milioane de euro sunt acordate unor companii mari care detin imobile comerciale, iar o jumatate de miliard de euro sunt credite pentru IMM-uri garantate tot cu imobile comerciale.

Alte neperformante in valoare de 550 milioane euro sunt acordate unui numar de 1.100 de IMM-uri si garantate cu terenuri sau imobile rezidentiale.

Credite neperformante de 450 milioane euro sunt detinute de un numar de 40 de companii imobiliare, iar alte 50 de milioane de euro reprezinta imobile ce trebuie recuperate de la un numar de 100 de clienti mari companii.

Pachetul include si credite ipotecare in valoare de 1,2 miliarde euro, acordate unui numar de 53.000 de clienti, ceea ce inseamna o medie de 22.000 de euro pentru fiecare credit, o valoare destul de redusa.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii