Depozitele romanilor in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro din sucursala Bank of Cyprus vor fi mutate la Marfin Bank, cealalta banca cipriota din Romania cu statut de subsidiara, supravegheata de BNR, astfel incat clientii romani nu vor fi afectati de masurile de nationalizare a depozitelor luate in Cipru. In acelasi timp, la Marfin Bank vor fi transferate si un volum de credite si lichiditati care sa acopere valoarea depozitelor transferate.
Este o solutie logica, in concordanta cu ceea ce s-a intamplat si cu sucursalele bancilor cipriote din Marea Britanie si Grecia si pe care BNR trebuia sa o gaseasca impreuna cu autoritatile din Cipru inca din momentul izbucnirii din Cipru, si nu sa se recurga la inchiderea temporara a Bank of Cyprus.
De ce s-a recurs, pana la urma la aceasta solutie? Pentru ca a fost, probabil, singura alternativa pentru salvarea depozitelor romanilor din Bank of Cyprus de la taxare. Este vorba, practic, de o fuziune a Bank of Cyprus cu Marfin, aceasta din urma fiind afectata, la randul sau, de problemele din Cipru, astfel incat avea nevoie de o majorare de capital. BNR a negociat astfel o capitalizare a Marfin cu aproximativ 20 de milioane de euro, in schimbul salvarii depozitelor romanilor din Bank of Cyprus.
In aceeasi zi in care in Romania se inchidea, dupa mult timp, o banca (Bank of Cyprus) provocand un soc firesc si ingrijorare, Anglia a decis sa-si salveze cei 15.000 de deponenti care au 270 de milioane de lire sterline in conturile Laiki Bank, ce are statut de sucursala in Anglia, asadar care riscau sa-si piarda depozitele de peste 100.000 de euro, dupa lichidarea bancii-mama din Cipru, conform planului convenit cu troika de salvare a tarii.
Ce solutie a gasit noua Autoritate de Reglementare Prudentiala (PRA) din Anglia, care a inceput sa functioneze chiar de astazi? A transferat toate depozitele englezilor la Bank of Cyprus, care are statut de persoana juridica britanica, asadar nu este afectata de deciziile din Cipru.
Gasirea unei solutii asemanatoare si in Romania se impunea asadar, astfel ca in joc a fost nu atat depozitele in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro ale romanilor din Bank of Cyprus, cat mai ales prestigiul BNR.
Nu există comentarii pentru această știre.
TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii
Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii
Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii
Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii