Depozitele bancii grecesti Alpha Bank s-au diminuat cu echivalentul a 171 milioane euro (10%), de la 1,7 miliarde euro in decembrie 2014 la 1,529 miliarde euro in martie 2015, perioada in care au predominat stirile ingrijoratoare despre un posibil Grexit si efectele asupra bancilor grecesti din Romania.
O alta banca greceasca, Piraeus Bank, a suferit reduceri de depozite de o marime comparabila – 152 milioane euro (13%) – in aceeasi perioada, in timp ce a treia banca locala cu capital grecesc, Bancpost, controlata de Eurobank EFG, a raportat scaderi de depozite de 59 milioane euro in primul trimestru din acest an.
Si National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, a patra banca greceasca din Romania, si-a publicat rezultatele, dar fara a dezvalui date despre subsidiarele din afara Greciei, aceasta banca fiind una dintre cele mai putin transparente, cu toate ca este listata la bursa.
Pierderi de 6,5 milioane euro la Alpha Bank
Revenind la Alpha Bank, banca a raportat o pierdere de 6,5 milioane euro in primul trimestru din acest an, fata de cele 58,4 milioane euro inregistrate la finalul anului precedent.
Reducerea pierderilor s-a datorat diminuarii semnificative a provizioanelor pentru credite neperformante, la numai 17,6 milioane euro, fata de cele 120 milioane euro inregistrate la finalul lui 2014.
Soldul brut al creditelor Alpha Bank a ramas la 2,9 miliarde euro la sfarsitul lunii martie 2015, la fel ca la finele lui 2014, insa rata creditelor neperformante a crescut de la 15,3% la 16,5%.
Alpha Bank are 149 de unitati si 2.035 de angajati.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii