Mircea Ursache, vicepresedintele ASF pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, numit in aceasta functie de catre Parlament, la propunerea PSD, in noiembrie 2013, nu are nici el experienta profesionala in domeniul financiar de minim 9 ani, asa cum cere noua lege de functionare a ASF adoptata anul trecut la presiunea FMI.
Din acest motiv a fost declarata ilegala de catre Curtea Constitutionala si numirea lui Marian Sarbu, un alt politician numit de PSD la conducerea ASF, motiv pentru care acesta a anuntat astazi ca-si prezinta demisia.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă nr.94/2013 pentru modificarea şi completarea OUG nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările (Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 643 din 18/10/2013), adoptata in urma angajamentelor asumate cu FMI si CE, conducerea executiva a ASF “trebuie să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)”.
Ursache, presedinte al AVAS (Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului) in perioada 2001-2005, este absolvent al Academiei Tehnice Bucuresti in 1979 si are un curs postuniversitar “Siguranta sistemului bancar romanesc (CNA)”, conform CV-ului publicat pe site-ul ASF.
In privinta experientei in domeniul financiar impusa de lege, aceasta se rezuma la 6 ani, dintre care 3 neelocventi, adica nu in functii executive ci doar ca membru in consiliile de administratie a doua firme de asigurari si intr-un comitet de credite interministerial: 1 an membru in CA al Omniasig (1998-1999), 1 an membru in CA al Astra Asigurari (2002-2003), 1 an ca membru in comitetul interministerial de credite si garantii al Eximbank (2009).
Ursache a mai ocupat timp de 2 ani functia de presedinte si membru al Consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, iar 1 an presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (2009-2010).
De altfel, partidul de opozitie PDL a contestat in Parlament numirea lui Ursache la ASF, dar nu si la Curtea Constitutionala, cum s-a intamplat in cazul lui Marian Sarbu.
Iata CV-ul lui Ursache publicat pe site-ul ASF:
MIRCEA URSACHE
VICEPREȘEDINTE
MEMBRU EXECUTIV
Data naşterii:
7 iunie 1954
EXPERIENŢA PROFESIONALĂ
2002-2013
Președinte Consiliul de Administrație și Director
General – World Trade Center
2009-2010
Membru al Comisiei de Selecție a lnvestitorilor
pentru Centrala Nucleară Cernavodă 3 și 4
Membru al Consiliului de Administrație al
Energonuclear S.A.
2009-2010
Președinte al Consiliului de Supraveghere al
Fondului Proprietatea
2009
Președinte AVAS
Membru al Comitetului lnterministerial de Credite
și Garanții al EXIMBANK
2008-2009
Președinte al Comisiei de restructurare
economico-socială a României, din cadrul
Consiliului Economico – Social
Membru al Consiliului de Conducere al CNPR
2007-2009
Președinte și membru al Consiliului de
Supraveghere al Fondului Proprietatea
2001-2005
Vicepreședinte al AVAB și Președinte al AVAS
2002-2003
Membru în Consiliul de Administrație al
Societății de Asigurare-Reasigurare ASTRA
1998-1999
Membru în Consiliul de Administrație
OMNIASIG
1997-1999
Consilier al Președintelui BANCOREX
1990-1997
Director General al Companiei Naționale BTT
Director al UAAC București
EDUCAŢIE ȘI FORMARE
1979
Academia Tehnică București
2002
Siguranța sistemului bancar românesc (CNA)
Cursuri Postuniversitare
Nu există comentarii pentru această știre.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii